#32 30 Ülkede Öne Çıkan Uygulamalar Arasında Yer Alan MoovBuddy’nin Kurucusu Güner Bayram

Güner Bayram Kimdir?

Güner Bayram: Benim ilk podcast deneyimim şimdiden bir sürç-ü lisan edersek dinleyicilerden özür dilerim. Moovbuddy’nin kurucusuyum. Moovbuddy bir egzersiz uygulaması en temelde, fiziksel sağlığı korumaya ve tedavi etmeye yardımcı uygulamayız biz. Aslında App Store’da ki diğer egzersiz uygulamalarından farkımız bizim fiziksel sağlık dikeyinde aslında bel ağrısı, sırt ağrısı, boyun ağrısı, postür gibi konuları işlememiz. En önemli özelliği de Moovbuddy’nin içerideki içeriğin programların doktorların ve fizyoterapistlerin ortak çalışmasıyla oluşturulmuş olması burada önemli bir değer ürettiğimizi düşünüyoruz.

Moovbuddy’deki Doktor ve Fizik Tedavi Uzmanı Sayısı

Levent Aşkan: Kaç doktor var, kaç fizik tedavi uzmanı var içeride?

Güner Bayram: Şimdi Moovbuddy Vexrob’un ikinci versiyonu diyebiliriz. Vexrob’ da sadece doktorların ve fizyoterapistlerin hastalarına egzersiz programı oluşturduğu bir uygulamaydı. O süreçte biz şunu görüyorduk, çok fazla aslında masa başı çalışan hatta birçoğu da banka çalışanı da diyebileceğimiz kişiler vardı. Hepsinin de bel, boyun gibi rahatsızlıkları vardı. Aslında bize orada doktorlardan da gelen doktor sayısı da şu anda 1200 doktor, doktor ve fizyoterapist diyeyim, doktorlardan da gelen fizyoterapistler de var. Bize doktorlardan da gelen kişilerin aslında bel, boyun gibi problemlerinin çok ileri aşamada olmadan da doktor kontrolünde olmadan da yapabilecekleri egzersizlerin olduğunu söylüyorlardı. Aslında bunu da uygulamaya koyabileceğimizi söylüyorlardı. Son kullanıcılardan da buna benzer talepler geliyordu. Aslında yapacağımız eklemek istediğimiz yeniliklerde de Moovbuddy’yi tasarladık, bu süreçte biz dolayısıyla Moovbuddy aslında son kullanıcıya çıkan uygulama oldu. Türkçe ve İngilizce versiyonu var. Aralık ayının sonuna doğru çıktık. Tam bir ay dolmadan Apple bizi featured etti. Bu ülkelerin arasında Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Güney Afrika gibi ülkeler var, Türküye de var tabi ki.

Güner Bayram’ın Moovbuddy Fikri Nereden Geldi?

Levent Aşkan: Oraya geleceğiz featured hikâyesine geleceğiz. Abi yalnız benim merak ettiğim konu şu senin aklına Moovbuddy fikri ya da Vexrob fikri nereden geldi? Sen bu tarz rahatsızlıkları yaşayan biri misin? Çevrende bu tarz rahatsızlıkları yaşayan biri mi var? Yoksa tamamıyla buna iş gözüyle bakıp, bunda çok büyük bir açık görüp güzel para kazanacağını mı düşündün?

Güner Bayram: Yok, abi şöyle benim iki abim bir tanesi bel fıtığı ameliyatı oldu, bir tanesi boyun fıtığı ameliyatı oldu. Baya böyle zorlu ameliyatlardı onlar için işte bir tanesinin 2 ay boyunca sesi kısıldı diğeri 2 hafta sonra bir daha ameliyat oldu falan filan. Onların o sürecini de gördükten sonra herkeste olan bir şey bu insanları niye bu kadar zorladı? Gördüm ki aslında onlar dikkat ermediler. Yanlış alışkanlıklarını değiştirmeye başlamadılar. Egzersiz yapmadılar ve gün sonunda bu onlara daha pahalıya patladı. İşlerinden oldular, büyük bir kaygı içerisindeydik tüm aile olarak, ondan sonra sağlıklarında problem oldu sonuçta ameliyat oluyorsun ve hemen iyileşmiyorsun çıkar çıkmaz; o da bir süreç oluyor. Dolayısıyla ben burada bir problem olduğunu düşündüm. Araştırma tabi birçok start-up’ın başlaması. Bir problemi görüyorsun ondan sonra kavramı geliştirme süreciyle araştırıyorsun, bunu başkaları yapmış mı, başkaları üzerinde çalışıyor mu vs. böyle bir problem gerçekten var mı? İşte partnerleri bulup konuşuyorsun. Buradan aslında Moovbuddy’nin temelleri atıldı diyebilirim.

Levent Aşkan: Aslında sen aile de yaşadığın bir problemden dolayı Moovbuddy çıktı?

Güner Bayram: Evet

Levent Aşkan: Bahsettiğin abilerin egzersiz yapmıyorlardı.

Güner Bayram: Yapmıyorlardı. Hala yapmıyorlar.

Levent Aşkan: Sen egzersiz yaparlarsa da bunların olmayacağını düşünüyorsun ve bu sebepten de Moovbuddy’i insanlar indirerek egzersiz yaparak daha az sayıda bel fıtığı, boyun fıtığı hastalıkları olabilir?

Güner Bayram: Kesinlikle abi.

Levent Aşkan: Bu sebeple de sende başladın Moovbuddy’i kodlamaya belki de ardından da bir şekilde ortaya çıkarttınız. Bu arada kaç kişi var Moovbuddy’de?

Güner Bayram: Biz şuan da 4 kişiyiz abi stajyerlerimizi de katarsak 6 kişiyiz. 6 kişilik bir ekibiz. Destek aldığımız bir de advisor timimiz var. İçerisinde doktor ve fizyoterapistlerin de olduğu.

Levent Aşkan: Onlardan sürekli zaten belki egzersiz planları mı alıyorsunuz?

Güner Bayram: İçerik planlama da çalışıyoruz.

Levent Aşkan: Güzel, siz aralık ayında uygulamayı çıktınız ardından ocak ayında da bahsettiğin yerlerde featured oldunuz.

Güner Bayram: Evet

Moovbuddy Nasıl Featured Oldu?

Levent Aşkan: Featured olma olayını biraz daha derine inebilir miyiz? Featured nasıl olunuyor? Siz onun için neler yaptınız? Böyle içerden biri vasıtasıyla mı oldu yoksa siz normal prosedür mü izlediniz? Çünkü baya kişi uygulamayı piyasaya çıkardığında featured olmak için can atar.

Güner Bayram: Tabi

Levent Aşkan: Çünkü featured olunca çok sayıda download geliyor.

Güner Bayram: Kesinlikle.

Levent Aşkan: Siz orada neler yaptınız, prosedür ne yani?

Güner Bayram: Bir kere şöyle bizim aslında buraya yönelimimiz şuradan kaynaklanıyordu: Henüz bir yatırımımız yok dolayısıyla paid acquisition yapmayacağız, ilk etapta da çok yapmak istemeyiz çünkü önce bir kullanıcıların uygulamayı nasıl kullandığını görmek isteriz. Bunun için neler yapabiliriz diye düşünürken aslında iyi bir alternatifin Apple tarafından featured edilmek olacağını düşündük.

Levent Aşkan: Android’te ama böyle bir şey olmadı değil mi, sadece Apple’da oldu?

Güner Bayram: Tabi Apple’da oldu.

Levent Aşkan: Bunu siz niye Apple’da seçtiniz peki?

MoovBuddy Neden Apple’ı Tercih Etti?

Güner Bayram: Apple tarafında ki kullanıcıların uygulamaya adaptasyonu ve entegrasyonu daha iyi oluyor. Yani biz bunu önceden de görüyorduk zaten, Vexrob’tan da görüyorduk bir de Apple bu tarafta uygulamaları daha pazarlamaya yönelik sunuyor kullanıcıya zaten storelara girerseniz App Store’da uygulamalar daha böyle özgün içeriklerle anlatılıyor. Daha böyle kullanıcının tüketimine uygun hale getiriyor anlatımlarıyla birlikte, dolayısıyla Apple bizim tercih ettiğimiz platform oldu. Oradan biz formları doldurduk. Tabii onların başvuru formları vs. var. Avantajlarımız vardı. Hem Apple’nin sevdiği bir domaindeyiz. Sağlık domainindeyiz. Kaliteli bir uygulama çıkardık. İçeriğimizi düzgün bir şekilde sunuyoruz. Uygulama içerisinde aslında bunlar biraz işi hızlandırdı. Belli başlı talepleri oluyor. Artwork dedikleri o dizayn işleri işte onların standartlarına göre hazırlıyorsunuz 1 hafta içerisinde göndermeniz gerekiyor. Sonrasında da Apple bunları beğenirse artworklerinizi, çalışmalarınızı işte Apple featured etmek isterse ediyor. Bizde şanslıydık o anlamda. Sadece Türkiye’de featured olmadı başka ülkelerde de olmuş olması aslında bizim yabancı user base’imizi de arttırdı. Şu anda kullanıcılarımızın yüzde kırkı yurt dışından ve tabii indirmelerle birlikte reviewler/rate’ler geliyor ve aslında organik kullanıcılar da gelmeye başlıyor. Bizim aslında beklemediğimiz süreçte purchase’lar de gelmeye başladı. Yani biz in-app purchase gelmesini beklemiyorduk. Açıkçası Mısır’dan purchase geldi. Güney Afrika’dan purchase geldi.

Beraberinde işte yakın bölgelerden takip ediyor. Avusturalya ve Amerika’dan keza yine purchase geliyor. O tarafta biz organik olarak da çalışmalar yapıyoruz ama tüm bu işte çalışmalarımız birikiyor ve böyle ödemeye de dönüyor ve bu bizi motive ediyor.

MoovBuddy’nin Feature Edildikten Sonraki Download Sayısı Nasıl Değişti?

Levent Aşkan: Peki, oran olarak ne kadar arttı featured dediğimiz yerden gelen download sayısı yani onu söyleyebiliyor musun? Yani onu tuttunuz mu öyle?

Güner Bayram: Şöyle söyleyebilirim 10 kat arttı aslında, çok peak yaptığı bir zaman da var. 20 kat diyebileceğim ama o bir gün Türkiye’de yerli ve yeni koleksiyonda da yer almıştık. Yer alan 4 uygulamadan bir tanesi de Getir’di. Getir’in aldığı yatırımdan dolayı üzerine bir ilgi de vardı. O zaman da o gün itibariyle 20 katında ondan sonra 10 katında gitmeye başladı.

Levent Aşkan: Aslında sizin istediğiniz olmuş yani ilk başta bahsettiğin parasız kanallardan bir şekilde organik trafik çekmek bunun için de Apple’ın featured için uygun bir mecra olduğunu düşünmüşsünüz ve bunu gerçekleştirmişsiniz baktığımızda.

Güner Bayram: Evet, 2. adımı Product Hunt aslında oradan da yine yurt dışı kullanıcısı elde etmeyi düşünüyoruz.

Levent Aşkan: Her halde yakın zaman içerisinde olacak?

Güner Bayram: Yakın zaman içerisinde olacak, dinleyiciler takipte kalsınlar.

Levent Aşkan: Evet, dinleyiciler Moovbuddy’e oy vermek istiyorlarsa Product Hunt hesaplarını yavaş yavaş aktive etmeye başlasınlar. Ayrıyeten ben de burada bir tüyo vereyim, bizim de yakın zamanda Product Hunt’a yönelik bir projemiz olacak onun için de Product Hunt aktive etmeniz faydalı olur.

Moovbuddy Uygulamasının İçeriği Nedir?

Levent Aşkan: Şimdi Moovbuddy’e geri dönelim. Moovbuddy’nin çok güzel bir featured hikayesi var ama içerik olarak neler sunuyor orayı da biraz açalım istiyorum. Ne tarz egzersizler var, kimlere hitap ediyor? Şu an kaç tane egzersiz var? Mesela bel fıtığı, boyun fıtığı olmayan biri ne amaçla kullanabilir? Günlük egzersizler yapılabilir mi? Oraya biraz değinelim mi?

 Güner Bayram: Tabi anlatayım, Moovbuddy’nin içerisinde neler olduğunu önce şöyle söyleyeyim. Biz aslında bu bel fıtığı, boyun fıtığı egzersizi şeklinde demiyoruz. Tanısal değil, 5 tane ana kategorimiz var şu anda. Ağırlığı azaltmaya yönelik, egzersizler ofiste yapılabilecek egzersizler, güçlendirme egzersizleri, spesifik egzersizleri ve postür egzersizleri. Bu kategoriler altında da alt kategoriler ve programlar var.

Levant Aşkan: Şimdi bunlar tam anlamıyla vücut ağırlığıyla mı alakalı?

Güner Bayram: Bunlar vücut ağırlığıyla ve kolay bulabileceğiniz egzersiz ekipmanlarıyla alakalı diyeyim. Egzersiz bandı klasik ya da işte pilates topu varsa programlar aslında buna göre de hazırlanıyor. Mesela ofiste yapabileceğiniz egzersizde böyle yere yatmalı şeyler olmuyor. Sadece sandalyenizde yapabileceğiniz egzersizler var.

Levent Aşkan: Video içeriklerini nasıl çekiyorsunuz?

Güner Bayram: Video içerikler şu anda 245 tane Türkçe ve İngilizce videomuz var. Bu egzersizlerin hazırlanma süreci, önce tabii yazılı içeriklerin hazırlanması gerekiyor. Bunun öncesinde de hatta hangi egzersizlere ihtiyacımız var o belirleniyor. İşte bu tarafta biz doktor ve fizyoterapistlerle birlikte çalışıyoruz. Ondan sonra seslendirme yapılıyor, seslendirme üzerine modeller hazırlanıyor, modellere yapılacağı egzersizlerin talimatları veriliyor, sonra prodüksiyona giriyor, sonrası post prodüksiyon. 

Levent Aşkan: Kaç saat sürüyor?

Güner Bayram: Part part çekiyoruz tabii artık. İlk çektiğimizde daha yavaş çekiyorduk, şimdi daha hızlı çekebiliyoruz. Bizim 2 haftamızı falan alıyor bir 100 videoyu hazırlamak.

Levent Aşkan: Aslında çok değilmiş.

Güner Bayram: Çok değil.

Levent Aşkan: 2 haftada 100 video hazırlanıyorsa bayağı iyi.

Güner Bayram: Tabii tabii hazırlayabiliyoruz. Dikkat ettiğimiz şey orada bir videoda bir hareketi anlatmak. Şeye de dikkat ediyoruz, uygulamayı çıkarttığımız zaman video sizelarını video boyutlarının küçük olmalarına dikkat ettik hem de uygulama boyutunun küçük olmasına dikkat ettik. Yani bir egzersizin boyutu toplamda 2-3 mb arasında değişiyor.

Levent Aşkan: Gayet güzel ben o kadar olacağını tahmin etmemiştim açıkçası. Daha uzun süreceğini düşünüyordum, siz bayağı hızlı çekiyormuşsunuz. Şey olarak bu in-app purchase tarafında ne tarz satın almalar oluyor? Egzersizlerin o zaman bir kısmı ücretli bir kısmı ücretsiz diye tahmin ediyorum.

Güner Bayram: Tabii.

Levent Aşkan: Herhalde ısındırma amaçlı ilk 6 egzersiz ücretsiz sonra beğenirse satın alma oluyor?

Güner Bayram: Evet

Levent Aşkan: Orada paket nasıl?

Güner Bayram: Şöyle, bizim 1-3-6 aylık paketlerimiz var. Fiyatlandırma ülke bazında değişiyor tabi. Bunu birçok app böyle yapıyor zaten. Bizim Türkiye için fiyatlarımız 24.90 bir aylık, 54.90 üç aylık, 94.90 altı aylık. Aslında bizim ilk uygulamada sunduğumuz şey sadece content değil biz kullanıcının egzersiz yapma motivasyonunu da sağlıyoruz. Bizim iyi bildiğimiz şeylerden bir tanesi de aslında kullanıcının egzersiz yapma motivasyonunun olmaması. Biz bunu biliyoruz ve kullanıcıyı bu süreçte adapte etmeye çalışıyoruz. Aslında ona en faydalı egzersizleri sunmaya çalışıyoruz. Ona günlük öneriler gönderiyoruz. Bir kişi hiç egzersiz yapmıyorsa ve bozuk postürde masa başında 7-8 saat geçiriyorsa biz ona nasıl fayda götürebiliriz diye düşünüyoruz. İster premium user olsun ister freemium user olsun biz o açıdan kullanıcıları bir ele alıyoruz. Aslında şuna inanıyoruz, biz kullanıcıların gerçek bağlılığını yakaladığımız zaman, uygulamayla onlara gerçek faydayı götürdüğümüz zaman aslında beraberinde uygulama mali anlamda büyüyecek.

Levent Aşkan: Aslında bu uygulama kullanıcı tarafından bir şekilde faydalı olduğu anlaşıldığında zaten word of mouth etkisiyle de büyür. Dediğin gibi reviewlarla da büyür yavaş yavaş daha fazla kişi tarafından da indirilmeye başlar. Herhalde en zor olan ilk başta o işleri bulmak diyelim. Onu bulduktan sonra yavaş yavaş daha farklı noktalara gelecektir.

Güner Bayram: Evet

Güner Bayram’ın Moovbuddy’i Geliştirme Planları Nelerdir?

Levent Aşkan: Peki, siz şu an organik kanallardan mı büyümeyi düşünüyorsunuz? Ya da ne tarz büyüme planları var Product Hunt dışında?

Güner Bayram: Tabi ki uygulamayı biz aslında online mecralardaki kanallarda tanıtıyoruz. Tabii beraberinde yavaş yavaş paide de başlayacağız. Bir yatırım süreciyle birlikte aslında paidi de hızlandırırız. Şuanda aslında kontrolsüz bir para yakmak istemiyoruz. Çünkü App Business büyük bir businnes olduğu için hem öğreniyoruz, öğrendikçe uyguluyoruz ve geliştiriyoruz aynı zamanda üründe de çok fazla iterasyonlar yapmamız gerekiyor. Biz uygulamayı daha çok kullandırttıkça monetize ettikçe aslında bir noktada paid acquisition bizim için söz konusu olacak, o tarafta da hani ne kadar harcıyoruz kullanıcı ne kadara getiriyoruz lifetime value ne olacak gibi kavramlarla ilgileniyor olacağız.

Levent Aşkan: Hiç bu pazarlar hakkında bilgin var mı dünyada şu kadar kişi cep telefonu üzerinden egzersiz uygulamaları kullanıyor diye? Çünkü egzersiz uygulamaları sizinki kadar olmasa da farklılıklar gösteriyor. Benim dışarıdan gözlemlediğim yani başka uygulamalar da var bu alanda. Siz orada nasıl farklılaşıyorsunuz? Pazarın büyüklüğü nasıl, yani sayı söyleyebiliyor muyuz?  

Güner Bayram: Tabii, şöyle 2 perspektiften vereceğim aslında bizim ele aldığımız kas iskelet sağlığı konusunu, bu diagnostik tıpta en fazla paranın harcandığı 2. alan. 1. dolaşım sistemi, işin içerisinde kalp-damar sağlığı da var. Kanser bu sıralama da 6. sırada mesela, dolayısıyla burada çok büyük bir harcama var. Bu harcamalar nereye yapılıyor? Tıbbi görüntülemeye yapılıyor, ilaçlara yapılıyor, doktor ziyaretlerine yapılıyor, fizik tedaviye yapılıyor. Bizim yaptığımız iş de bu işin bir parçası. Aslında ekoloji sağlık tarafında doktor ve fizyoterapistlerin program oluşturduğu tarafı düşünürsek tedavi tarafında da önemli bir araç oluyor Moovbuddy. Bu taraf böyleyken app tarafına geldiğimizde de health time fitness 1. kategori değil. Aslında bu uygulamalarda en çok para harcanan alan oyunlar ama health time fitness ile ilgili şu var, geçen yıla göre yüzde otuz oranında büyümüş bir alandan bahsediyoruz. En fazla para harcanan uygulamalar hangileri? Meditasyon uygulamaları ve egzersiz uygulamalarıdır.

Levent Aşkan: Health and fitnessın altında değil mi?

Güner Bayram: Evet, uygulama içi satın almaların fazla yapıldığı ülkeleri araştırdığımızda şunu görmüştük, en çok para harcanan 20 uygulamadan 10-11 tanesi genelde egzersiz uygulaması oluyordu.

Levent Aşkan: 11 tanesi egzersiz geri kalanı meditasyon tarzı mı?

Güner Bayram: 11 tanesi egzersiz, 4-5 tanesi değişiyor tabi ülkeden ülkeye meditasyon, ondan sonra aktivite var bisiklet, koşu.

Levent Aşkan: Onlar health and fitnessa giriyor.

Güner Bayram: Ondan sonra adet takvimi uygulamaları ve baby caring gibi şeyler geliyor.

Levent Aşkan: Health and fitness pazarı büyüyor ve siz de bu dünya pazarına yönelik geliştirdiğiniz uygulamalarla o ilk 20’nin içerisinde yer almak istiyorsunuz.

Güner Bayram: Kesinlikle.

Levent Aşkan: Peki, nedir bu yakın zamanda ki planlar Moovbuddy tarafında bir yatırımdan bahsettin, yatırım almayı düşünüyor musunuz?

Güner Bayram: Yatırım almayı düşünüyoruz çünkü bizi büyütecek bir araç olacak. Bizim çok inandığımız bir şey var biz yurt dışındaki rakiplerimizle çok iyi rekabet edebilir kalitede bir uygulama olduğumuzu düşünüyoruz. Aslında Product Hunt roadmapi ve ekleyeceğimiz ürünü de işin içine kattığımız zaman Moovbuddy büyük pazarlarda Amerika’da, Japonya’da, Avrupa’da rakiplerine ciddi anlamda rakip olabilecek kapasitede bir uygulama. Tabii rakiplerimiz bunu ciddi yatırımlarla şu anda yapıyorlar. Yani, bir rakibimiz örneğin toplamda şu ana kadar aldığı yatırım 18 milyon dolar. Önemli yatırımlar ama Türkiye’de birçok girişimci bunu yapıyor. Bence bu noktada kendimizi takdir etmeliyiz. Taşın suyunu sıkıyoruz, yani çalışkan arkadaşlarımız var girişimci olarak ve inanıyorum ki 2-3 yıl içerisinde güzel işler çıkacak emeklerimizin karşılığını alacağız. Tabii bu noktada yatırım kesin gerekiyor. Yani Türkiye’de yatırımlar maalesef beklenilen düzeyde değil ama bu bir noktada çözülecek yatırımlar da artacak, girişimler de büyüyecek, yatırımcılar da kazanacak diye düşünüyorum. Öyle ümit ediyorum ki Vexrob da bunlardan bir tanesi, hızlı büyüyen girişimlerden bir tanesi olacak.

Levent Aşkan: 18 milyon doları almışsa yurt dışındaki bir rakibiniz sizin de aynı pazara hitap ettiğinizden 18 milyon dolar olmasa da belki bir şekilde para almanız gerekebilir rekabet edebilmeniz açısından.

Güner Bayram: Tabi, bizim durumumuzda olan her girişimde olduğu gibi yani büyüme gerekiyor, büyümek için de para gerekiyor.

Levent Aşkan: Peki, sadece İngilizce mi düşünüyorsunuz? Başka dillerde de içerik üretmeyi planlıyor musunuz?

Güner Bayram: Aslında başka dillerle de büyümek bizim planımız içerisinde var ama şu anda İngilizce ile belirli bir oranda büyümek istiyoruz çünkü İngilizceyle birçok pazara gidebiliyoruz. Ama tabi şeyler de var yani İspanyolca konuşulan ülkelerde kullanıcılar aramaları İspanyolca daha fazla yapıyorlar. Bunları düşünüyoruz ancak bu tarafta tabii o bize bir operasyon iş yükü oluşturacağı için şuanda İngilizceyle gidecek uygulama.

Levent Aşkan: Aynen orada içerikleri de o dillere çevirmeniz gerekecektir. Ama benim bildiğim bu tarz egzersiz sağlık uygulamalarında kısa bir zaman içerisinde 2. 3. dile çevriliyor.

Güner Bayram: Evet, çok zor değil bizim için.

Levent Aşkan: Hatta belki de diğer rakipler tamamıyla İngilizce çıkıyorsa sizin belli pazarları kapamanız açısından şu an mesela siz Yunanca çıksanız örnek veriyorum, Yunanistan’da belki 6 aya bir numara olacaksınız. İşte İtalyanca çıksanız belki İtaya’ da bir numara olacaksınız. İngilizce’nin tabii herkes tarafından konuşulması çok güzel ama dış pazara ilk giren olmak da sanki dışarıdan yine gözlemlediğim kadarıyla değer veriyor.

Güner Bayram: Önemli trendleri de takip etmek lazım. Yani hangi pazarda boşluk varsa onlara yönelmek lazım. İçeriği çevirmek bir noktada çok büyük bir problem değil çevirirsin.

Levent Aşkan: Hareketler aynı oluyor zaten sizin.

Güner Bayram: Aynen öyle, hareketler aynı tabii storeler tarafında optimizasyonlar yapmak da lazım. O tarafta da ekran görüntülerini güncellemeniz, açıklamaları da İspanyolca ise İspanyolca’ya çevirmeniz lazım. Yapılabilir ama dediğim gibi.

Levent Aşkan: Önceliğiniz değil sizin?

Güner Bayram: Aynen öyle.

Güner Bayram’ın Girişimcilere Tavsiyeleri Nelerdir?

Levent Aşkan: Yavaş yavaş benim sorularım azalıyor senin eklemek istediklerini de duymak istiyorum. Sen ne tarz tavsiyeler verirsin uygulama geliştiricilerine veya işte featured olmak isteyenlere söylemek isteyeceklerin var mı?

Güner Bayram: Uygulama geliştiricilerine aslında önerim ürüne konsantre olmaları olur. Yani bugün aslında bir ürüne pazarlama noktasında kaynaklara yöneldiğin zaman çok fazla aynı şeyleri duyup duruyorsun. Aynı Medium yazılarını okuyup duruyorsun. Ama temelde yaptığımız iş bir problemi çözmek ise eğer o problemi en iyi şekilde çözmeye konsantre olmalıyız. Kullanıcıların uygulamayı nasıl kullanacağını çok iyi analiz edebiliyor olmaları lazım. Tabii ki belli başlı patentler de var eğer featured edilmek istiyorsanız belirli kalitede bir uygulamanın olması lazım. Featured edilen uygulamalara bakmak onların neler yaptığına bakmak çok iyi bir referans olabilir. İlk etapta yapılacak işlerden bir tanesi olabilir. Dediğim gibi iyi bir dizayn, iyi bir kullanıcı deneyimi, iyi bir içerikle uygulama featured olabilir. Aslında organik kullanıcı edinme de çok önemli bir araç olabilir.

Levent Aşkan: Aslında sizin uygulamaya baksalar bundan iyi bir bilgi sahibi olabilirler diyorsun.

Güner Bayram: Tabii naçizane Moovbuddy’den de faydalanabilirler üzerine çok sıkı çalıştık.

Levent Aşkan: Başka var mı ekleyeceğin?

Güner Bayram: Başka ne ekleyebilirim abi nelerden konuşabilirim. Girişimcilikten biraz konuşacak olursak çünkü ben de podcast dinliyorum ve aslında podcast dinlerken şu oluyor birazcık böyle girişimcinin sıkıntısına derdine dokunma noktalarında orada böyle sesi açıyorum. Girişimcilik uzun bir yolculuk, özveri gerektiriyor, inanma gerektiriyor ve çalışma gerektiriyor. Yani çok inişli çıkışlı bir yolculuk oluyor. Burada bu dediğim 3 şeyi aslında çok devamlı yapmak lazım inancını kaybetmeyeceksin çünkü bir noktada şu oluyor; ya acaba ben doğru bir iş mi yapıyorum kimse benim ürünüme neden ilgi duymuyor. Bunu dediğin noktada aslında nedenlerine inmen lazım, ilk iş inancını kırmak değil özverili olup çalışman lazım. Bunları yaptığın zaman aslında yani tabii tüm bunları söylerken biraz da kuralına göre yaptığını düşünüyorum. Açıkçası yani böyle dünyanın en kötü fikrini hiç ekip olmadan hayata geçirmeye çalışıp işte bir şeyler yapmaya çalışıyorsan orada başka bir noktaya girip oradan sorgulamaya başlaman lazım ama buralar tamamsa o noktada işte dediğim gibi dirayetli olmak lazım, motivasyon girişimcinin ekmeği hiçbir zaman motivasyonunu kırıcı şeylerle uğraşmaması gerekiyor, yüksek olması lazım çünkü motivasyon yiyoruz motivasyonla besleniyoruz açıkçası.

Levent Aşkan: Peki, sana ulaşmak isteyenler nasıl ulaşabilirler, belki Moovbuddy üzerine soruları olabilir belki sizinle çalışmak isteyebilir dinleyicilerimiz.

Güner Bayram: Tabii, çok güzel oldu aslında bunu söylemen hem ekibi büyütmek istiyoruz ilgilenen arkadaşlar guner@moovbuddy.com adresine mail atabilirler CV’lerini gönderebilirler.

Levent Aşkan: Var mı direkt aradığınız pozisyonlar?

Güner Bayram: Development tarafında var, mobil uygulama geliştirici stajyer olabilir growth konularına ilgili, marketing konularına ilgili arkadaşlarımız CV’lerini gönderebilirler. Kesin dönüş yaparım. Onun dışında da ya ben bu işin şu noktasında olabilirim diyen insanlar da iletişime geçebilirler her hâlükârda bilgi alışverişinde bulunmak kıymetli oluyor. Geçsinler yani isterim, eğer uygulamayı bir süre ücretsiz denemek isterlerse premium olmaları için yardımcı oluruz onlara, ayrıca uygulamayı beğendilerse oy verip uygulamaya yorum yapmaları memnun eder. Ekşi Sözlük gibi mecralarda yazarlarsa orada yazabilirler.

Levent Aşkan: Yurt dışında da yazsınlar.

Güner Bayram: Yurt dışında yazmaları çok daha kıymetli olur yani.

Levent Aşkan: Çok sağ ol Güner, var mı eklemek istediklerin senin kapatmadan önce?

Güner Bayram: Teşekkür ederim beni davet ettiğin için, umarım keyifli bir sohbet olmuştur dinleyiciler açısından da, daha güzel haberlerle tekrar görüşmek dileğiyle.

Levent Aşkan: Product Hunt günü de zaten geliyor.

Güner Bayram: Aynen Product Hunt’ta da görüşmek üzere. Made in Turkey’e de çok başarılar diliyorum. Güzel işler yapıyorsun gerçekten umarım bu podcast te güzel gider senin için.

Levent Aşkan: İnşallah sağ ol, o zaman tekrardan çok teşekkürler Güner. Görüşmek üzere.

Güner Bayram: Sağ ol, teşekkür ederim görüşmek üzere.

🔺 01:57 Güner Bayram Kimdir ve MoovBuddy Nasıl Başladı?
🔺 04:04 Bu Alana Neden Girdi?
🔺 05:40 Moovbuddy Ekibi
🔺 06:32 MoovBuddy Nasıl Featured Oldu?
🔺 10:34 MoovBuddy İçerisindeki Egzersizler ve Hazırlanma Süreci
🔺 12:50 InApp Purchase Paketleri
🔺 14:20 MoovBuddy Büyüme Planları
🔺 15:35 Pazarın Büyüklüğü ve MoovBuddy’nin Farklılıkları
🔺 17:23 Yakın Zamandaki Planlar
🔺 20:40 Verebileceği Tavsiyeler
🔺 23:02 Kapanış

Güner Bayram İletişim Bilgileri
guner@moovbuddy.com

Hemen dinle:
Spotify: https://spoti.fi/380kTSU
Spreaker: https://lnkd.in/gjBBFA5
iTunes: https://apple.co/37Wdynb

Paylaş:

Twitter
LinkedIn
Facebook
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
2 Haftalık E-Bülten

E-Bültenimize
Abone Olun!

Online dünya hakkında fikir sahibi olmak için bültenimize abone olabilirsiniz.

Sosyal Medya Hesaplarımız

En Son Yazılar

En Son Yazılar

Midjourney Nedir?

Dijital dünyada tasarıma getirilen yepyeni bir boyut Midjourney. En basit tanımıyla; oluşturacağınız metinleri görsele çeviren bir yapay zeka uygulaması. Hayal ettiğiniz her şeyi metne dökebildiğiniz

Twitter’da Büyüme İpuçları

Dünyada 500 milyondan fazla, Türkiye’de ise 16 milyondan fazla kullanıcıya ev sahipliği yapan Twitter, işinizi veya ürününüzü pazarlamak için mükemmel bir araçtır. Fakat milyonlarca kullanıcı

ChatGPT Nedir, Nasıl Kullanılır?

ChatGPT, OpenAI tarafından geliştirilen son teknoloji ürünü bir dil modeli. Bir yapay zeka dil modeli olarak ChatGPT, insan benzeri metin yanıtlarını anlamak ve üretmek için

Figma Nedir

Figma, kullanıcı arayüzleri (UI), kullanıcı deneyimi (UX) tasarımları ve etkileşimli prototipler oluşturmak için kullanılan bulut tabanlı bir tasarım ve prototipleme aracı. Tasarımcılar ve geliştiriciler gerçek

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x