Newsletter (E-Bülten) Nedir?

Newsletter, kişisel görüşlerinizi, fikirlerinizi, bilgilerinizi, herhangi bir konudaki yazınızı okurlarınıza aktarabileceğiniz bir e-posta bülteni. Markaların da son zamanlarda yoğun olarak kullandığı bir dijital pazarlama yöntemi de denebilir. Asıl amaç kitlelere ulaşmak olduğundan, bireysel olarak da işletme adına da kullanılabilir.

Basit anlamda; e-bülten oluşturduğunuzda yazılarınız belirlediğiniz gün ve saatte okuyucu kitlenizin direkt olarak e-posta kutusuna düşüyor.

newsletter

İçindekiler:

Özellikleri

Markaların oluşturduğu otomasyon e-postalardan veya sosyal medyadaki, bloglardaki yazılardan farkı; okuyucular için özenle oluşturuluyor olması, bir konu hakkında bire bir konuşma hissi uyandırması. Okuyan kişi istediği zaman e-postayı yanıtlayıp yazarla bire bir iletişime geçebilir, diyalog başlatabilir.

Şimdi nasıl başlayabilirsiniz, nasıl okuyucu kitlesi oluşturabilirsiniz ve içerikte neler önemli, bunlara göz atalım.

Nasıl Hazırlanır?

Önce bahsedeceğiniz içeriğin oluşturulması gerekli. İçeriğinize uygun başlık ve görseller, eğer kullanacaksanız yönlendirme linkleri hazırlandıktan sonra tasarım aşamasına geçilir. Tasarım aşamasında bülteninizin amacına ve hedef kitlesine uygun, tercihen okuma kolaylığı sağlayan kendinize özgü bir düzen belirlemelisiniz. Örneğin; başlık, yazı metni, görseller, linkler, kaynaklar ve iletişim bilgileri gibi. Son olarak ise aşağıda belirtilenler gibi e-bülten okuma ve yayınlama uygulamaları aracılığıyla okuyuculara sunulur.

E-bültenlerde konunuzun, gönderme sıklığınızın, gönderme zamanınızın bir sınırlaması yok. Haftalık e-bültenler de var; belli bir rutinde olmayan e-bültenler de.

E-bültenler için kullanılan bazı uygulamalar aşağıdadır:

Ayrıca Twitter ve Linkedln üzerinden de ücretsiz bir şekilde bülten oluşturabilirsiniz.

Newsletter Uygulamaları Ücretli Mi?

Bu uygulamalardan bazıları ücretsiz, bazılarına ise ücretli olarak başlıyorsunuz ama hemen hemen hepsi freemium bir model izliyor. Mesela Substack’e ücretsiz başlayabilirsiniz fakat yazıların erişebilirliği yazara ait olduğu için bazıları erişim ücreti veya abonelik talep edebilir. Daha sonra Substack üzerinden gelir elde ettiğinizde uygulama, bu gelirin bi kısmını komisyon olarak alır.

TinyLetter üzerinden gelir elde etmeniz mümkün değil. Hem uyuglamayı kullanım ücretsiz, hem de size ücret sağlamaz.

Curated da başlarken ücretsiz tasarımlar sunan bir newsletter uygulaması. 1500 abooneye ulaştığınızda aylık 39 dolardan başlayan bir ücretlendirme tarifesi mevcut.

MailChimp’i ayda 1000 e-postadan az gönderim yapıyorsanız ücretsiz kullanabiliyorsunuz. Ayda 1000 gönderimi aştığınızda ücretlendirme yapıyor. Ayda atılan e-posta gönderimi sayısına göre ücretlendirme ve faydalanabileceğiniz özelliklerin olduğu bir tarife tablosu mevcut.

MailOctopus ve Beehiv’e ise ücretsiz başlayıp, bülteniniz belirli bir abone sayısına ulaşana kadar bu şekilde devam edebilirsiniz. Abone sayınızın artışına göre her ay bir ücret talep ediliyor.

Nelere Dikkat Edilmeli?

E-bülteninizin bir başlığı veya sloganı varsa kullanmaya, içeriğe dair görseller bulundurmaya, eğer marka e-bülteni ise logo bulunmasına dikkat edilmelidir.

Marka adına gönderilen e-postalarda kişi ismi önemlidir ve kişiye kendini değerli hissettirir. E-postanızın kişiye özel hazırlandığını belirtecek başka ipuçları da kullanılabilir. Kişisel yazılarınızı paylaşıyorsanız da okuyucu kitlenize özel hazırlandığına dair ipuçları bulunması hoş olacaktır.

E-bülteninize sosyal medya hesaplarınızı ve iletişim bilgilerinizi eklemeniz, abonelerinizden kibarca bülteni paylaşmalarını beklemeniz de tanınırlığınızı arttıracaktır.

Tavsiyeler

Kendi newsletter maceranıza başlamanız için birkaç tavsiye verecek olursak, güncel olaylardan haberdar olmanızı, belli bir kitleye ulaşmanın zaman alabileceğini, sabırlı olmanızı tavsiye edebiliriz.

Newsletter maceranıza başlamak istiyor fakat platformlar hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız sizi bu yazılarımıza alalım:

İlham için inceleyebileceğiniz e-bültenler bırakıyoruz:

Paylaş:

Twitter
LinkedIn
Facebook
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
2 Haftalık E-Bülten

E-Bültenimize
Abone Olun!

Online dünya hakkında fikir sahibi olmak için bültenimize abone olabilirsiniz.

Sosyal Medya Hesaplarımız

En Son Yazılar

En Son Yazılar

Midjourney Nedir?

Dijital dünyada tasarıma getirilen yepyeni bir boyut Midjourney. En basit tanımıyla; oluşturacağınız metinleri görsele çeviren bir yapay zeka uygulaması. Hayal ettiğiniz her şeyi metne dökebildiğiniz

Twitter’da Büyüme İpuçları

Dünyada 500 milyondan fazla, Türkiye’de ise 16 milyondan fazla kullanıcıya ev sahipliği yapan Twitter, işinizi veya ürününüzü pazarlamak için mükemmel bir araçtır. Fakat milyonlarca kullanıcı

ChatGPT Nedir, Nasıl Kullanılır?

ChatGPT, OpenAI tarafından geliştirilen son teknoloji ürünü bir dil modeli. Bir yapay zeka dil modeli olarak ChatGPT, insan benzeri metin yanıtlarını anlamak ve üretmek için

Figma Nedir

Figma, kullanıcı arayüzleri (UI), kullanıcı deneyimi (UX) tasarımları ve etkileşimli prototipler oluşturmak için kullanılan bulut tabanlı bir tasarım ve prototipleme aracı. Tasarımcılar ve geliştiriciler gerçek

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x