Seni tanıyabilir miyiz?
Ben İrem, 17 yaşındayım ve şu anda Kadıköy Anadolu Lisesinde okuyorum. Hayatımda beni ben yapan birkaç şey var. Bunlar yoga, spor ve yazmak. Küçüklüğümden beri yazı yazarak kendimi ifade etmeyi çok seviyorum. Özellikle çocukluğumdan beri yaşadığım zorlukları yazarak aşıyorum diyebilirim. Aslında psikolojiye ilgim de bu yüzden. Kendi yaşadığım zorlukları psikolojiyi araştırarak ve yazarak aşmaya çalışıyordum küçükken. Şimdi daha profesyonel destek de alsam yazmaya aşığımdır. Psikolojiyi araştırmak da aslında hobim gibi bir şey, psikolojiyi derinden öğrenmeyi ve öğrendiklerimi kendi hayatıma adapte etmeyi çok severim.
Kendimi bu şekilde hobilerim ile tanıtmış oldum ve arkadaşlarımdan duyduğuma göre de eğlenceli, sıcakkanlı birisiyim.
Omlogia topluluğunun kurucusunun, neden elini kirleterek böyle bir topluluğu başlattın? Seni bu topluluğu kurmaya iten şey neydi?
Daha önce de bahsettiğim gibi, çocukluğumdan beri psikolojik anlamda desteğe ihtiyacım vardı. Bazı yaşadığım zorluklar sebebiyle kendime destek olmam gerekiyordu. Aynı şekilde benim gibi zorluk yaşayan ama şartlardan ötürü her zaman destek bulamayan bir kesim de vardı. Maalesef nasıl kolumuzu kırınca doktora gidiyorsak psikolojik sağlığımız etkilenince de destek almamız gerekiyor. Özellikle ülkemizde bu farkındalığın eksik olduğunu gördüm. Bundan birkaç yıl öncesinde psikoloğa gidenlere deli gözüyle bakılıyordu benim ailemde de öyleydi açıkçası.
Mayıs 2022 ayında artık benim için de işler zorlaşmaya başlamıştı ve kendimi çok kötü hissediyordum. O sırada psikolog desteği alıyordum, psikoloğum bana çok iyi geliyordu. Kendisi gerçekten inanılmaz bir psikolog bence.
Ama yine de ben o süreçte şeyi hissediyordum, ben destek almama rağmen zorlanıyorum. Peki ya destek alamayanlar? Onlar ne yapıyorlar acaba diye düşündüm. Bir süre kendimi toplayana kadar harekete geçmedim çünkü bir insan önce kendisine iyi gelirse çevresine iyi gelebilir. O yüzden o düşünme evresinde, Omlogia’nın fikir aşamasını halletmeye çalıştım. Biraz zaman geçti ve Omlogia için artık aktif çalışma dönemine girmemiz gerekiyordu. İnsanlara ücretsiz bir şekilde bu psikolojik desteği vermemiz gerekiyordu. Yolun sonunu çok düşünmek istemedim çünkü tabii ki herkese ücretsiz destek sağlamak, terapist bulmak bu şartlar altında çok zor ama sonunu düşünen kahraman olamaz bilirsiniz. Bir şekilde başladık ve minik ekibimizi kurduk. Gerisi de geldi zaten.
Omlogia ile neyi amaçlıyorsun?
Omlogia’nın amacı; her yaştan insana, bölgeye, dezavantajlı gruba ulaşarak psikolojik farkındalık kazandırmak. Örneğin hedef kitlemiz gençler ise gençleri araştırıyoruz. Gençler son zamanlarda en çok nelere katılıyor, nelerden zevk alıyor… Bu araştırma sonuçlarına göre psikolojiye nasıl entegre edebiliriz diye düşünüyoruz. Örneğin ilk etkinliğimiz girişimcilik ve inovasyon yarışmalarının psikolojiye entegre olmasıyla organize edildi ve Türkiye’de bir ilkti.
Hedef kitlemizi küçük gruplara ayırarak araştırmalar yapmak ve kitlemizin ihtiyaçlarına göre mentör psikologlarımızın eşliğinde psikolojik farkındalık çalışmaları, atölyeleri yapmak istiyoruz.
Tabii ki ilerleyen zamanlarda kitlemizi daha da ilerletmek ve ücretsiz terapi desteğine kadar her şeyi ülkemizdeki insanlara sağlamak istiyoruz.
Başlamadan önce ne tarz zorluklar yaşadın?
Öncelikle Omlogia’yı kurmak istediğim zamanlarda çok endişeliydim. Acaba yapabilir miyim, hayatıma yeni bir sorumluluk almaya hazır mıyım, destek görebilecek miyim… Kafamda bir sürü soru işareti vardı ve çok korkmuştum. İçimdeki küçük kız ise bana inanıyordu, küçüklüğümden beri aslında bu tarz bir şey yapmak istiyordum. Sadece yolda destek göremezsem tek başına altından kalkabilir miyim emin değildim ama yine de kendimi zorladım ve ilk adımı attım. Yaşadığım zorluklar ikiye ayrılıyordu. Biri yukarıda bahsettiğim üzere psikolojik zorluklar ikincisi ise teknik zorluklardı. Sonuçta bir proje yapacaksanız pazarlama, tasarım, içerik üretimi, teknik gereklilikler için de bir şeyler yapmanız gerekiyor.
Bunların hepsinde çok iyi değildim ama bir şey kurmanın en güzel yanı da bunları yolda mecburen öğrenmek zorunda kalıyorsunuz. Ben de tabii ki çalışmalarımı düzene sokmak adına öğrenmek ve kendimi geliştirmek zorunda kaldım. İyi ki de öyle olmuş.
Aynı zamanda da bir lise öğrencisisin. Hem okul hem elini kirletme projesi nasıl gidiyor?
Okul ile projeleri paralel yürütmek kolay değil tabii ki. Ben birden fazla proje ile de ilgilendiğim için beni bazen çok zorluyor ama öyle zamanlarda da disiplin çok önemli. Yapılması gerekenleri planlayıp plana sadık kalabilmek çok önemli. Dersleri bahane edip yapmak istediğim şeyden de uzaklaşmak bana göre değil o nedenle bazen yazılı haftaları çok yoğun çalışmam gerekiyor. Zamanı planlamayı çocukluğumdan beri güzel yaptığımı düşünüyorum, 5. sınıftan beri ajanda tutan birisiyim o yüzden artık alıştım. Ben de zaman zaman bunalıp ara vermek istiyorum yoğunluktan dolayı fakat ilerisini ve yarattığımız etkileri düşünüp devam etme gücü buluyorum.
Tabii ki girişimci genç arkadaşlarım derslerine önem vermeyi ihmal etmesin bence, eğitim şart.
Yaşadığın sürecin sana neler kattığını düşünüyorsun?
Yaşadığım bu süreçte en çok insan ilişkileri yönünde kendimi geliştirdiğime inanıyorum. Tanımadığım birçok insanla Omlogia sayesinde tanıştım ve ekip olmayı öğrendim. Hem ekibi yönetmek hem ekibimizdeki arkadaşlarımla hayatımızdan bir şeyler paylaşmak çok güzel. Şu an Omlogia’da gerçekten çok samimi ama bir o kadar da iş bitirici bir ruhumuz var.
Ayrıca stresimi yönetmek konusunda da çok şey öğrendim. Bazen işler istediğimiz gibi gitmiyor ve tabii ki geriliyoruz. Her şey üst üste geldiğinde kurucu olarak en başta benim sakinliğimi korumam ve ekibimize destek olmam gerekiyor. Sakin kalabilmeyi öğrenmek ve stresini yönetebilmek çok önemli bir yetkinlik.
Ayrıca disiplin ve zaman planlaması yapmayı da daha çok katıldığım projelerde öğrendim. Yapılması gereken bir sürü şey var ve son tarihleri belli, doğal olarak sorumluluk sahibi bir insansanız onları yetiştirmelisiniz. Ekibinize, projelerinize, proje ortaklarına ve destekçilerine karşı sorumluluklarınız var. Bunları da planlama yaparak ve tabii ki plana sadık kalarak öğreniyorsunuz.
Elini kirletmek isteyenlere verebileceğin tavsiyeler neler olur?
En önemli tavsiyem kesinlikle korkmamaları olur. Korkmayın, elini kirletenler formatı zaten gençleri baz aldığı için biz gençlerin deneyim kazanmak için en güzel zamanları. 30 yaşında korkarak yaşamış ve hiçbir deneyimi olmayan bir birey olmak istemiyorsanız adım atın. Hayatımıza bir sürü insan gelip geçecek, üzüldüğümüz şeyler bazen çok saçma gelecek, bazen bizi mutlu eden şeyler bazen etmeyecek çünkü çok genciz ve sürekli değişiyoruz. Kendi benliğimiz yavaş yavaş oturuyor ve hayattaki en güzel öğretmenler bence deneyimler.
Acaba bunu yapabilir miyim veya benden daha iyisini yapanlar var ben nasıl parlayacağım diye korkup geri adım atmayın. Gerçekten yola bir adım atınca gerisi geliyor. Hiçbir şey olmasa bile deneyim kazanıyorsunuz. Elinizi kirletin!
Sorular dışında eklemek istediklerin:
Sıfırdan Globale ailesini çok seviyorum ve bana harika insanlar tanıma fırsatı verdiler. Özellikle Levent Abi, Öznur ve Hilal benim için çok önemliler. Üçünü de kendime örnek alıyorum ve onlardan öğrenecek çok şeyim var. Ayrıca bugün bu röportajı yapma fırsatı bulduğum için çok mutluyum, benim için çok anlamlı özellikle her şeye daha başlamamışken içten içe bana inanan küçük İrem için çok özel bir deneyim oldu.
Umuyorum ki Omlogia da Sıfırdan Globale de harika şekilde ilerlemeye devam edecek.
İletişim Bilgileri:
Instagram: https://www.instagram.com/irem.kayser/
Linkedin: www.linkedin.com/in/irem-kayser
Email: kayser.irem20@gmail.com