Yekta Pektaş – Metin Yıldız – Elini Kirletenler

Sizi tanıyabilir miyiz?

Yekta Pektaş, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde Ekonometri eğitimi aldı. Üniversite yıllarının başında “Startup Ekosistemi” ile tanışarak çeşitli toplulukların kurulması ve “Startup Odaklı” etkinliklerin düzenlenmesinde rol aldı.

Üniversite hayatı boyunca girişimcilik odaklı Hackquarters Pioneers, Endeavor Case Campus, T3 Girişimci Bursiyer Programı ve Girişimcilik Vakfı Fellow Programlarına seçilmiştir. Hali hazırda Girişimcilik Vakfı Alumni programına devam etmektedir. 

İlk girişimi “UnityOne” ile dijital toplulukla öğrenme odaklı çalışmalar yapmıştır. Buradan öğrendikleri ile pivot ederek “Harmony” adında kurumsal şirketlere “Onboarding ve e-learning” alanında destek veren SaaS platformu kurmuştur. Daha sonra benzer alanda çalışan Piple’da ürün yönetimi alanında çalışmıştır. Burada çalışmaya devam ederken Starters Agency adında bir freelancer platformu kurmuştur. İTÜ Teknokent’te İTÜ Çekirdek Ön Kuluçka Programı’nda çalışmıştır. Şu an da kurumların yeni dünyaya uyum sağlaması ve yenilikçi fikirlere ulaşabilmeleri için açık inovasyon programları tasarlayan ve uçtan uca yürüten Helyum’da kurucu ortak olarak görev almaktadır.

Metin Yıldız, Türk Alman Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği ile başladığı üniversite yaşantısını Marmara Üniversitesi’nden Mekatronik Mühendisliğinden mezun olarak tamamladı. Girişimcilik ekosisteminde birden fazla startup denemesi oldu ve başarısızlıklarından öğrendi. İki sene önce Xathon’un kurucuları arasında yer aldı ve bir yıl sonra Helyum’a dönüştürdü. Avrupa Birliği Karadeniz Havzası Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında gerçekleştirilen Crea Centers projesinin danışma kurulunda yer almaktadır.

Üniversite döneminizde çok aktif bir hayat geçirdiğinizi LinkedIn profilinizden görüyoruz. Teker teker neler yaptığınızı anlatabilir misiniz?

Yekta: İlk olarak üniversiteye başladığımda bir pazaryeri girişimi kurmaya çalıştım. Daha sonrasında bu ekosistemin gelişmesi için birçok farklı topluluğun içerisinde yer aldım. Garaj adında bir toplulukta ekosistemin faydasına etkinlikler yaptık. Sonrasında İstanbul Üniversitesi Girişimcilik Kulübü’nde arkadaşlarımla birlikte okulumuzdaki ekosistemi geliştirmek adına güzel işler yaptık. Kulüpteki birkaç arkadaşımla UnityOne adında bir sosyal girişim kurmaya çalıştık. Sonra bu girişimden pivot edip Harmony’i kurduk. Bu girişimimizi de teknik sebeplerden dolayı bıraktık. Benzer alanda çalışan Piple’da ürün yönetimi tarafında çalıştım. Sonra tekrar bir arkadaşım freelancer platformu kurmaya çalıştık. Bunların yanı sıra çeşitli fellow programlarının içerisinde oldum. Bazı öğrenci topluluklarının içerisinde aktif olarak görev aldım. 

Metin: Türk Alman Üniversitesinde katıldığım ideathonlarla girişimcilikle tanıştım. Girişimcilik yolculuğumda kimi zaman çeşitli girişimler kurmaya çalışırken kimi zaman hali hazırda var olan girişimlerde çeşitli roller aldım. AkbankLab ve Vakıfbank Arge – İnovasyon birimlerindeki stajlarıma paralel olarak Xathon’u kurdum ve şirketler için açık inovasyonun giriş seviyesi diyebileceğimiz Hackathonlar düzenledim. Yekta ile birlikte Helyum’a dönüştürmemiz ile birlikte açık inovasyonun her alanında kurum ve kuruluşlara hizmet vermeye devam ediyoruz.

Bu aktiflik sizlere neler kattı? Birbirinizle bu aktiflik sonucu tanıştığınızı söyleyebilir miyiz?

Yekta: Aslında bu aktiflikle neler yapabileceğinizi ve bu işleri yaparken kimlere danıştığınızda doğru geri dönüşleri alacağınızı daha iyi anlıyorsunuz. Bunun yanı sıra farklı konularda bilgi sahibi olup kendinizi daha iyi keşfetmenizi sağlıyor. Metin ile de bu toplulukların birinde tanıştık ve sonrasında arada sırada etkinliklerde birbirimize neler yaptığımızı anlattık. İlk birlikte çalışmamızda Girişimcilik Vakfı’nın Google ile birlikte gerçekleştirdiği Android Akademi’de oldu. Aslında o hikayeden bugün Helyum’a geldik diyebiliriz.

Metin: Aktifliğin iki olumlu etkisi olduğunu söyleyebilirim. Bunlardan biri sektöre uzak kalmama ve iş ağı geliştirme. Diğeri de aynı anda birden fazla işte çalışabilme, birden fazla konuya odaklanabilme.

Helyum firmasının kurucu ortaklarındansınız, Helyum’u bize biraz anlatabilir misiniz?

Kısaca anlatmamız gerekirse; kurum ve kuruluşlar için açık inovasyon süreçleri tasarlayan ve uçtan uca yürüten bir çözüm ortağı diyebiliriz. Şirketlerin girişimlerle birlikte yeni ürünler geliştirmesi, yeni pazarlara açılması, müşterilerine yeni çözümler sunması, problemlerine yenilikçi çözümler bulması, farklı iş modellerini test etmesi, yetenekli çalışanlara erişmesi, süreç tasarlaması vb. ihtiyaçlarında çözüm ortağı olarak yer alıyoruz.

Helyum’u hayatınızda nasıl konumlandırıyorsunuz? Firma özelinde hayalleriniz var mı?

Aslında her girişimci gibi hayatımızın merkezinde konumlandırıyoruz. İlk yola çıktığınızda her şeyi sıfırdan yaptığınızdan dolayı fazlaca emek vermek gerekiyor. Aslında hayalimiz yaptığımız programlardan çıkan girişim ya da kişilerin dönüp Helyum bu süreçte bize ciddi katkı sağladı, onlar sayesinde X bir şeyi daha kolay yaptım demesi bizim kendimizi daha başarılı görmemizi sağlayacak unsurlardan birisi.

Hayalimiz, Helyum’un kendi içerisinden ürünler çıkarabilecek hale gelmesi.

Yaşadığınız sürecin size genel manada neler kattığını düşünüyorsunuz?

Helyum’un güzel tarafı kendi deneyimlediklerimizin yanı sıra çevremizdeki insanların deneyimlerinden de kolayca yararlanmamızı sağlaması. Bunun yanı sıra yaptığımız programlarda çok farklı dikeylerde çalışan ve farklı deneyimlerden gelen insanlarla çalışmak bizi besleyen durumun başında geliyor.

Erken yaşta bir girişime başlamak, elini kirletmek isteyenlere verebileceğiniz tavsiyeler neler olur?

Denemeden bir şeyin olup, olmayacağını görmek zor. Denediğinizde kendiniz gibi insanları bulmak onlarla tanışmak çok daha kolay oluyor. Bunun yanı sıra sizinle aynı yollardan kısa süre önce geçmiş insanların deneyimlerinden faydalanmak size ciddi avantaj sağlıyor. Bunlarla birlikte belli spesifik konulara odaklanmak ileri de yapacağınız işlerde teknik olarak size avantaj sağlayabiliyor. Buna da dikkat etmek gerekiyor.

İletişim Bilgileri: 

Instagram: https://www.instagram.com/helyumco/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/helyumco/

Email: info@helyum.co

Paylaş:

Twitter
LinkedIn
Facebook
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
2 Haftalık E-Bülten

E-Bültenimize
Abone Olun!

Online dünya hakkında fikir sahibi olmak için bültenimize abone olabilirsiniz.

Sosyal Medya Hesaplarımız

En Son Yazılar

En Son Yazılar

Midjourney Nedir?

Dijital dünyada tasarıma getirilen yepyeni bir boyut Midjourney. En basit tanımıyla; oluşturacağınız metinleri görsele çeviren bir yapay zeka uygulaması. Hayal ettiğiniz her şeyi metne dökebildiğiniz

Twitter’da Büyüme İpuçları

Dünyada 500 milyondan fazla, Türkiye’de ise 16 milyondan fazla kullanıcıya ev sahipliği yapan Twitter, işinizi veya ürününüzü pazarlamak için mükemmel bir araçtır. Fakat milyonlarca kullanıcı

ChatGPT Nedir, Nasıl Kullanılır?

ChatGPT, OpenAI tarafından geliştirilen son teknoloji ürünü bir dil modeli. Bir yapay zeka dil modeli olarak ChatGPT, insan benzeri metin yanıtlarını anlamak ve üretmek için

Figma Nedir

Figma, kullanıcı arayüzleri (UI), kullanıcı deneyimi (UX) tasarımları ve etkileşimli prototipler oluşturmak için kullanılan bulut tabanlı bir tasarım ve prototipleme aracı. Tasarımcılar ve geliştiriciler gerçek

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x