#33 Fazla Gıda, Anlamlı İş

Herkese selamlar, 

9 Aralık’ta gerçekleşecek ve gün boyunca sürecek Jotform ile Sıfırdan Globale Konferansı 2021’i duyurmaktan mutluluk duyuyoruz! 

Konferans, dijital platformlar üzerinden gelir elde eden bireysel mobil geliştiricilere, kadın girişimcilere, SaaS ekiplerine, e-ticaret mağazası sahiplerine, üniversite öğrencilerine ve freelancerlara seslenmeyi hedefliyor.

YouTube kanalımızın yanında LinkedIn ve Twitter hesaplarımızdan da takip edilebilecek olan konferansa kayıt olmak için buradan buyurun

📙 AJANDA

– Çalışma kavramına kısa bir bakış
– Olcay Silahlı Meaningful Business 100’de!


Çalışmanın Etimolojisi

Tarih boyunca çalışma sözcüğüne topluluklar tarafından pek çok farklı anlam atfedilmiş. 

Çalışma kelimesi; 

Eski Yunan’da lanet, Yunanca’da ‘’ponos’’, yani sıkıntı veren duygu anlamına gelmiş.

Romalıların kullandığı ‘’labour’’, acı, zahmet, yorgunluk, ızdırap demekmiş.

Türkçe’deki emek sözcüğü, eski dilde zahmet, eziyet anlamına gelen ‘’emgek’’ten türemiş.

Fransızca’daki ‘’travail’’ ve ‘’İspanyolca’daki’’ ‘’trabajo’’ kelimelerin anlamları ise Latince’de ‘’işkence etmek, ıstırap veya acı çektirmek’’ anlamına gelen ‘trepaliare’’den geliyor.

(Kitap önerisi: 7 Ucuz Şey)

Çalışma Gerçekten Kötü Bir Şey Mi?

Minnesota Üniversitesi’nden ekonomi profesörü John W. Budd, çalışmanın anlamına dair yaptığı çalışmalarda bu kavramı farklı açılardan ele aldı.

Budd, çalışmanın sadece eğlenmek için üstlenilen değil, ekonomik ve sembolik bir değere sahip olan, zihinsel ve bedensel uğraş içeren insan faaliyeti olduğunu düşünüyor. 2011’de yayınlanan The Thought of Work kitabında çalışmayı analiz edip kavramsallaştırarak, bu kavramı daha iyi anlamamızı sağlıyor.

Peki, Anlamlı Çalışmanın Anlamı Nedir?

Purdue Üniversitesi’nden psikolojik danışma doçenti Blake Allan’a göre anlamlı iş, temel ihtiyaçları karşılamanın ötesinde, kişinin yaptığı işin yapmaya değer olduğuna dair bir inanç sistemini yansıtır. Anlamlı çalışma şu sorulara yanıt verir: “Neden maaş çekmenin ötesinde çalışıyorum? Neden buradayım?” İnsanların cevapları çoğunlukla, topluluklarının değerleriyle uyumlu, derinden benimsenen değerleri yerine getiren hedeflere ve özlemlere ulaşmakla ilgilidir. Başka bir deyişle, insanlar işlerini özünde değerli gördüklerinde ve kendilerinden daha büyük bir şeye bağlı olduklarında anlamlı bulurlar.

Fazla Gıda’dan Olcay Silahlı, Meaningful Business 100’de

Meaningful Business, 90’dan fazla ülkeden kurumsal CEO’ların, sürdürülebilirlik liderlerinin, etki yatırımcılarının ve girişimcilerin oluşturduğu küresel bir komünite ve içerik platformu. Şirket büyümesiyle amaç odaklılığı bir araya getiren ve Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na katkı sağlayan şirket liderlerinin belirlendiği Meaningful Business 100’de bu sene 75 ülkeden 500’ün üzerinde aday değerlendirildi.

 

Kuruluşundan bu yana 20.000 ton gıdayı israf olmaktan kurtaran, bu sayede 65.000 ton karbon salımını engelleyen Fazla Gıda’nın kurucu ortağı ve CEO’su Olcay Silahlı da platformun her sene yayınladığı Meaningful Business 100 listesinde en etkili 100 liderden biri olarak yer aldı. Olcay Silahlı’yı ve tüm Fazla Gıda ekibini tebrik ediyoruz. Nice ‘’anlamlı iş’’lere!

Fazla Gıda ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşabileceğiniz kaynaklar:

Podcast

Video

Website


Sıfırdan Globale İş İlanları

Toolsy – Mid Level React Geliştirici 

Kommunity – Community Manager 

Yayında olan tüm iş ilanlarını buradan görüntüleyebilirsiniz.

Not: Bültenimizde ve tablomuzda yer almasını istediğiniz iş ilanları için şu formu doldurabilirsiniz.


Podcast Bölümlerimiz

Elini Kirletenler #03 – %95 İhracat Yapan Oyun Geliştirici Melih Bahri

Elini Kirletenler serisinin bu bölümünde 11 yaşında yazılıma başlayan ve gelirlerinin %95’ini yurt dışından sağlayan Melih Bahri Aktan’ın serüvenini dinledik.

Elini Kirletenler #04 – Spor ve Girişimciliğin Buluştuğu E-Ticaret Mağazası Rivalist

Elini Kirletenler serisinin 4. bölümünde, sporcular için motivasyon bileklikleri satan e-ticaret mağazası Rivalist’in hikayesini Berke Civan’dan dinledik.

133 – Onur Öztürk ile Mini Course Generator

Mikro eğitim alanında kurumsal firmalara hitap eden Rootie sonrasında B2C-SMB müşterilere hitap eden Mini Course Generator’un (MCG) kurucu ortağı olan Onur Öztürk ile kendisinin ve MCG’nin hikayesini konuştuk. 


Bize Patreon hesabımız üzerinden bireysel veya kurumsal olarak destek verebilirsiniz.

Paylaş:

Twitter
LinkedIn
Facebook
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
2 Haftalık E-Bülten

E-Bültenimize
Abone Olun!

Online dünya hakkında fikir sahibi olmak için bültenimize abone olabilirsiniz.

Sosyal Medya Hesaplarımız

En Son Yazılar

En Son Yazılar

Midjourney Nedir?

Dijital dünyada tasarıma getirilen yepyeni bir boyut Midjourney. En basit tanımıyla; oluşturacağınız metinleri görsele çeviren bir yapay zeka uygulaması. Hayal ettiğiniz her şeyi metne dökebildiğiniz

Twitter’da Büyüme İpuçları

Dünyada 500 milyondan fazla, Türkiye’de ise 16 milyondan fazla kullanıcıya ev sahipliği yapan Twitter, işinizi veya ürününüzü pazarlamak için mükemmel bir araçtır. Fakat milyonlarca kullanıcı

ChatGPT Nedir, Nasıl Kullanılır?

ChatGPT, OpenAI tarafından geliştirilen son teknoloji ürünü bir dil modeli. Bir yapay zeka dil modeli olarak ChatGPT, insan benzeri metin yanıtlarını anlamak ve üretmek için

Figma Nedir

Figma, kullanıcı arayüzleri (UI), kullanıcı deneyimi (UX) tasarımları ve etkileşimli prototipler oluşturmak için kullanılan bulut tabanlı bir tasarım ve prototipleme aracı. Tasarımcılar ve geliştiriciler gerçek

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x