Mikro İhracat ve Dijital Hizmet İhracatı

Mikro İhracat Nedir?

Ticaret Bakanlığı’nın Gümrük Genel Tebliği’nde yaptığı düzenlemeye göre mikro ihracat, ağırlığı 300 kg ve üst limiti €15.000’ya kadar ETGB(Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı) ile ihrac edilebilen ihracat türüne verilen isim.

ETGB Nedir?

ETGB, havayolu ve karayolu ile posta veya kargo yoluyla hem gelen hem de giden malların gümrük işlemlerinde kullanılan ve gümrük beyanına ilişkin işlemlerin elektronik ortamda yürütüldüğü bir uygulama.

Gümrük beyanı hakkında tüm soru ve cevaplara T.C Ticaret Bakanlığı Gümrük Rehberi’nden ulaşabilirsiniz.

Mikro İhracat Nasıl Yapılır? 

İhrac edilecek ürünler ağırlık ve ücret limitlerini(300 kg ve €15.000) aşmadığı takdirde Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı düzenleme yetkisine sahip olan Navlungo, PTT, DHL gibi firmalar ile anlaşarak mikro ihracat yapabilmekte. 

Lojistik alanında çalışanların 150+ firmadan hızlıca navlun fiyatını almasını sağlayan Navlungo’nun kurucu ortaklarından İsa Korkmaz ile yaptığımız yayını aşağıdan dinleyebilirsiniz: 

Bu yayını Youtube üzerinden dinlemek isterseniz de buradan dinleyebilirsiniz. 

Navlungo ile Mikro İhracat Yapmak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? 

  • Maliye onaylı Türkçe e-arşiv fatura ya da matbu fatura 
  • İngilizce hazırlanacak commercial (ticari) fatura

E-arşiv faturanızı nasıl düzenleyebileceğinizle ilgili bilgilere buradan ulaşabilirsiniz

Mikro ihracat için gerekli evrakların kargo firmanıza göre değişiklik gösterebileceğini ayrıca belirtelim.

Not: İlk defa mikro ihracat yapacaksanız ilgili gümrük müdürlüklerinden ya da e-devlet üzerinden gümrük kaydı oluşturabilirsiniz. 

Hangi Platformlardan Mikro İhracat Yapılabilir?

Global pazarlarda mikro ihracat yapabileceğiniz platformlardan bazıları:

  • Amazon
  • Etsy
  • eBay
  • Aliexpress

Amazon üzerinde nasıl satış yapılabileceği üzerine Burak Seyman ile yaptığımız podcast yayınını aşağıdan dinleyebilirsiniz:

Doğal taş üzerine oluşturduğu desen ve resimleri Etsy üzerinden satarak gelir elde eden Mihriban Menteş ile yaptığımız podcast yayınını da aşağıdan dinleyebilirsiniz:

Mikro İhracat Yapanlara Vergi İndirimi Var Mı?

Evet. Mikro ihracat kapsamında satış yaptığınız takdirde beyanname üzerindeki kazancınızın yarısı vergiye tabi olmayacak. Sadece şahıs şirketlerinin faydalandığı bu avantaj ile ilgili daha fazlasına Mali Müşavir Evren Özmen’in şu yazısından ulaşabilirsiniz. 

                                                                                                                                          Fotoğraf:Etsy.com 

Evren Özmen ile 2021 yılından itibaren geçerli olacak %50 vergi indirimini ve el emeği ürün geliştirenlerin şirket açma gereklilikleriyle ilgili son gelişmeleri konuştuğumuz podcast yayınını aşağıdan izleyebilirsiniz: 

Buna ek olarak, İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifine göre evde yaptığı ürünleri dijtal platformlarda satan kişilere vergi muafiyeti gelecek. Teklif iş yeri açmaksızın satış yapan kişiler için de geçerli olacak. Vergi muafiyetinin üst sınırı 220.000 TL olarak belirlenmiş. Bu miktarı geçen satışlarda %4 gelir vergisi ödenmesi gerekecek. 

Bireysel Olarak İhracat Yapmanın Tek Yolu Fiziksel Ürün İhracatı Mı? 

Hayır. Ticaret Bakanlığı’nın bünyesinde kurulan Hizmet İhracatçıları Birliği’nin hazırladığı şu sunumda hizmet ihracatının modlarına değinilmiş. Hizmet İhracatçıları Birliği’nin hazırladığı tanıtım filmini aşağıdan izleyebilirsiniz.

Biz bu yazımızda sınır ötesi ticarete, bir diğer ismiyle dijital hizmet ihracatına değineceğiz. 

Sınır Ötesi Ticaret ya da Dijital Hizmet İhracatı Nedir?

Hizmeti sunanın ve alanın fiziki olarak sınırı geçmeden temas kurması sınır ötesi ticaret ya da dijital hizmet ihracatı olarak adlandırılıyor.

Dijital hizmet ihracatına Upwork, Fiverr gibi freelance iş platformlarından verilen yazılım, tasarım, danışmanlık, çeviri vb. hizmetleri örnek olarak gösterebiliriz. Click To Tweet

En Çok Tercih Edilen Freelance İş Platformları başlıklı şu yazımız işinize yarayabilir.


Dijital hizmet ihracatı ile ilgili aşağıdaki 1001 İş podcast yayını da size fikir verebilir.

Bu yazımızda ihracatın iki türü olan mikro ihracat ve dijital hizmet ihracatından bahsettik. Türkiye’den yurtdışına ürün satan kişi ve firmaları ağırladığımız podcast yayınlarımızı dinleyebilir, blog yazılarımızı okuyarak fikir edinebilirsiniz. 

Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S)

Mikro ihracat nedir?

Ağırlığı 300 kg ve üst limiti €15.000’ya kadar olan ürünlerin ETGB ile yurtdışı edildiği ihracat türüdür.

ETGB nedir?

Ticari işlem gören malların gümrük işlemlerinde kullanılan elektoronik ticaret gümrük beyannamesidir.

Mikro ihracat nasıl yapılır?

Ağırlık ve ücret limitlerini(300 kg ve €15.000) aşmayan malların Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı düzenleme yetkisine sahip olan kargo firmalarıyla anlaşılarak mikro ihracat yapabilmektedir. 

Hangi platformlardan mikro ihracat yapılabilir?

Amazon, Etsy, Ebay, Aliexpress bu platformlardan bazılarıdır.

Mikro ihracat yapanlara vergi indirimi var mı?

Mikro ihracat kapsamında satış yaptığınız takdirde kazancınızın %50’si vergiye tabi olmayacak. Ayrıca iş yeri açmaksızın evde yaptığı ürünlerin satışını yapan kişiler 220.000 TL’ye kadar gelir vergisi ödemeyecek. Bu limiti aşan satıcıların gelir vergisi oranı ise %4.

İhracat yapmanın tek yolu fiziksel ürün ihracatı mı?

Hayır. Dijital hizmet ihracatı ile de ihracat yapmak mümkün.



Bizi Patreon’dan destekleyin: https://www.patreon.com/sifirdanglobale

Youtube kanalımıza abone olun:

*Kapak fotoğrafı: ticaret.gov.tr

Paylaş:

Twitter
LinkedIn
Facebook
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
2 Haftalık E-Bülten

E-Bültenimize
Abone Olun!

Online dünya hakkında fikir sahibi olmak için bültenimize abone olabilirsiniz.

Sosyal Medya Hesaplarımız

En Son Yazılar

En Son Yazılar

Midjourney Nedir?

Dijital dünyada tasarıma getirilen yepyeni bir boyut Midjourney. En basit tanımıyla; oluşturacağınız metinleri görsele çeviren bir yapay zeka uygulaması. Hayal ettiğiniz her şeyi metne dökebildiğiniz

Twitter’da Büyüme İpuçları

Dünyada 500 milyondan fazla, Türkiye’de ise 16 milyondan fazla kullanıcıya ev sahipliği yapan Twitter, işinizi veya ürününüzü pazarlamak için mükemmel bir araçtır. Fakat milyonlarca kullanıcı

ChatGPT Nedir, Nasıl Kullanılır?

ChatGPT, OpenAI tarafından geliştirilen son teknoloji ürünü bir dil modeli. Bir yapay zeka dil modeli olarak ChatGPT, insan benzeri metin yanıtlarını anlamak ve üretmek için

Figma Nedir

Figma, kullanıcı arayüzleri (UI), kullanıcı deneyimi (UX) tasarımları ve etkileşimli prototipler oluşturmak için kullanılan bulut tabanlı bir tasarım ve prototipleme aracı. Tasarımcılar ve geliştiriciler gerçek

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x