Biz Odaklı Çalışıyor muyuz?

Bugünkü bülten odaklanma üzerine en çok tercih edilen kitaplardan olan Pür Dikkat’ta dikkatimi çeken yerleri içeriyor. Son zamanlarda okuduğum kitaplar arasında en keyif aldıklarımdan ve aldığım notları bülten olarak size de aktarmak istedim. Ayrıca bu alanda okunabilecek diğer kitapların da isimlerini paylaşacağım.

 Yazıya geçmeden Sıfırdan Globale’den gelişmeler:

  • İçerik Pazarlamasına Giriş Bootcamp’ine 550 üzerinde kayıt aldık ve 400’den fazla arkadaşımızla bootcamp’e başladık. Biz Türkiye’nin içerik üretimi konusunda büyük bir potansiyele sahip olduğuna inanıyoruz ve bu alanda çalışmalar yapmaya devam edeceğiz. İçerik yazarı arayışında olan firmalar bizimle iletişime geçebilir. — > levent@sifirdanglobale.com
  • Daha önceden paylaştık ama tekrar paylaşma ihtiyacı duyuyoruz. Sıfırdan Globale artık ihracat yapan firmaların hikayelerinin aktarıldığı bir platform değil. Eğitim odağında çalışmalar yapan, 16-25 yaş aralığındaki kitleyi hedefleyen ve bu kişilerin dijital dünya ile tanışmasını amaçlayan bir dernek / sosyal girişim. İhracat yapan firmaların deneyimlerine yer vereceğiz ama ana odağımız değil. İçerik stratejimizde yakın zamanda değişiklikler olacak.
  • Eğitim odaklı videolar çekmeye başladık ve Eylül ayında öğrencilere ücretsiz 100-150 adetlik bir video kütüphanesi açmayı planlıyoruz. Bu kütüphanede MRR nedir, cc/bcc nedir gibi temel bilgilerin dışında, Google Alerts nasıl kullanılır, online iş modelleri nasıl para kazanır gibi konulara da değineceğiz. Maksimum 5 dakikalık videolarla bu konuları paylaşacağız.
  • Satış takımlarının kullandığı araçlara yönelik seriye başlamıştık, vakit ayıramayacağımızdan dolayı durdurma kararı verdik.

Gelelim Kitaba

Cal Newport’un eski adıyla Study Hacks blogunu daha önceden duymuş olabilirsiniz. Blogunda üretkenlik / zamanı efektif kullanma üzerine yazılara yer veriyor. Ve kendisi çok sayıda kitabın da yazarı.

En bilinen kitaplarından olan Deep Work – Türkçe adıyla Pür Dikkat – 6 sene önce okuduğum ve geçen ay tekrar okuma ihtiyacı hissettiğim bir kitap oldu.

Gün içerisinde yoğun çalıştığımı düşünüyor olmama rağmen gün sonunda / hafta sonunda kendimi değerlendirdiğimde, çok fazla çıktı alamıyordum. Bundan rahatsızlık duymaya başladığım anda yollarımız tekrar Pür Dikkat ile kesişti. 

Bugün kitapta dikkatimi çeken ve sizlerin de ilgisini çekebileceğini düşündüğüm yerleri paylaşacağım.

  • Yüzeysel işlere vakit ayırarak kendimizi çalışmış hissediyoruz ama gün sonunda bir çıktı koyamıyoruz. Burada demek istediği; sürekli email atma ve onlara dönüş yapma, toplantıdan toplantıya koşma, bir sunumun final_final_final hali, Slack üzerinde tüm mesajlara hızlıca cevap verme… Yani aslında üretim dışında vakit alan işlere odaklanmamız ve çıktıya gelememiz. Tabii iş hayatında mesajlaşma ve mailleşme olacak ama esas amaç odaklanarak bir şeyler üretmek diyor kendisi.
  • Odaklı çalışabilmek için ortam yaratmanın önemine değiniyor kitapta. Bir ritüelimiz olsun, bir masamız olsun, oraya gittiğimizde biz sadece odaklanarak çalışalım ve başka birşeye bakmayalım. Bunu sürekli yaptığımızda, eskiye nazaran çok daha rahat bir şekilde odaklanabileceğimizden yana. Kitap okumak için bir koltuğunuzun olması bile ortam yaratmaktan sayılabilir.
  • Pür dikkat çalışmayı, zanaatkarlığa benzetmiş ve bir demir ustasının hikayesini anlatmış. Demir ustasının ufak bir hatasıyla tüm emeği boşa gidebiliyor, emeklerin boşa gitmemesi için pür dikkat çalışmak değerli. 
  • 4 farklı odaklanma tipinden bahsediliyor kitapta. Keşiş odaklanma, kafayı birşeye takmak ve gece-gündüz onun üzerine çalışmak. Wright kardeşlerin uçağı bulma hikayesini buna bağlıyor. Çift modlu odaklanma, yılın / ayın bir kısmı üretmeye odaklanma ve geri kalan zamanlarda başka işlerle uğraşma. Mesela Vermek ve Almak kitabının yazarı Adam Grant, sadece güz dönemi üniversitede ders veriyormuş. Diğer dönemler üretip, kitap / makale yazıyormuş. Ritmik odaklanma, günün bir saat aralığında hep üretip; geri kalan dönemlerde günlük işlerle uğraşmaca. Gazeteci odaklanma da, istediğiniz an pür dikkat çalışabilme yeteneğine sahip olmak. Bir anda yemekten kalkıp, 5-10 sayfa yazıp; sonrasında yemeğe devam ettiğinizi düşünün. Cal Newport, başlangıç aşamasında herkesin ritmik odaklanmaya yakın olabileceğini aktarıyor.
  • Pür dikkat çalışabilmek için hafızanın kuvvetli olması gerektiğinden bahsetmiş kitapta. Hafızanın kuvvetli olması için de zihinsel enkazdan kurtulmalıyız ve bir konu üzerine odaklandığımız an, onu bölmemeliyiz. Zihinsel enkazdan kastı, çok fazla sayıda tab açıp, oradan oraya sekmek. Bu süreç zihinsel kasları zayıflatıyormuş.
  • Akşamları şalteri indirdim / oturumu kapattım diyebilmeyi öneriyor. Bunu diyince işle bağlantıyı kesmek daha kolaylaşıyormuş. Bir saatten sonra oturumu kapatmak, ertesi gün daha verimli çalışabilmeyi sağlayacak görüşünde. Katılmıyor değilim. Biz ağırlıklı olarak verimli çalışmayı bilmiyoruz – ben dahil – ve buna yönelik çalışmalar yapmalıyız.
  • Sosyal medyada ne sebeple var olduğunu bilmekten bahsediyor. Kişinin kişisel hedefleriyle, buna yönelik temel faaliyetlerini sıralamasını ve sosyal medyada harcayacağı vakti bu kapsamda değerlendirmesinin faydalı olacağından yana. Mesela spora yönelik çalışmalar yapıyorsa, Strava faydalı bir kaynak olabilecekken; moda dikeyinde Strava’yı kullanmamalısın. Önerdiği tam olarak şu; tüm mecraları 30 günlüğüne sil ve sonrasında hangisine ihtiyacın olacak tekrar değerlendir. Bu konuya yönelik Ted videosu da mevcut.
  • Bizim kültürümüzde mola vermek, özellikle startup dünyasında ayıp karşılanıyor. Oysa bu kitap, arada kafa dağıtmanın çok daha üretken olmamıza vesile olacağını söylüyor. Mesela, Bill Gates yılın iki haftası kendini kapatıyormuş ve buna da “think week” adını veriyormuş. Bilgisayar yok, mailleşme yok, sadece düşünme var.
  • Kitabın en son sayfasında yer alan alıntıyı da sizlerle paylaşayım. “Odaklanmış bir hayat sürecektim, çünkü yaşanabilecek en iyi hayat buydu.”

Pür Dikkat kitabının dışında aşağıdaki kitaplar da, üretkenlikle alakalı önerilenler listesinde oluyor. Bu alanda kafa yormak isteyenler bakabilir.

Nir Eyal – Indistractable

Mihaly Csikszentmihalyi – Flow

Sevgiler,

SG Ekibinden Levent

Paylaş:

Twitter
LinkedIn
Facebook
4.8 4 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
2 Haftalık E-Bülten

E-Bültenimize
Abone Olun!

Online dünya hakkında fikir sahibi olmak için bültenimize abone olabilirsiniz.

Sosyal Medya Hesaplarımız

En Son Yazılar

En Son Yazılar

Midjourney Nedir?

Dijital dünyada tasarıma getirilen yepyeni bir boyut Midjourney. En basit tanımıyla; oluşturacağınız metinleri görsele çeviren bir yapay zeka uygulaması. Hayal ettiğiniz her şeyi metne dökebildiğiniz

Twitter’da Büyüme İpuçları

Dünyada 500 milyondan fazla, Türkiye’de ise 16 milyondan fazla kullanıcıya ev sahipliği yapan Twitter, işinizi veya ürününüzü pazarlamak için mükemmel bir araçtır. Fakat milyonlarca kullanıcı

ChatGPT Nedir, Nasıl Kullanılır?

ChatGPT, OpenAI tarafından geliştirilen son teknoloji ürünü bir dil modeli. Bir yapay zeka dil modeli olarak ChatGPT, insan benzeri metin yanıtlarını anlamak ve üretmek için

Figma Nedir

Figma, kullanıcı arayüzleri (UI), kullanıcı deneyimi (UX) tasarımları ve etkileşimli prototipler oluşturmak için kullanılan bulut tabanlı bir tasarım ve prototipleme aracı. Tasarımcılar ve geliştiriciler gerçek

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x