No-Code & Low-Code Nedir?

Herkese selamlar,

Sıfırdan Globale E-Kitap Projesi’ne gönüllü yazarların desteğiyle başladık ve ilk yazıları teslim aldık. Ücretsiz bir şekilde herkesin erişimine açık olacak e-kitapta gönüllü yazar olarak bulunmak isterseniz bize buradaki form üzerinden ulaşabilirsiniz.

Online Haberler

Yerli fintech girişimi Sanction Scanner, StartUs Insights tarafından geliştirilen Big Data ve Yapay Zeka destekli platformda 600 girişimin dahil edildiği analizde COVID sonrası FinTech alanını etkileyen en iyi 5 girişimden biri seçildi

Araştırmada analiz edilen girişimlerin büyümesini Global Startup Heat Map ile gösteren platform, kuruluş yılı, konum, toplanan fon gibi kriterlere göre seçimler yapmış. 

Sanction Scanner Nasıl Çalışmalar Yapıyor?

Sanction Scanner , fintech endüstrisi için AML* çözümleri sunan bir girişim. Yapay zeka destekli çözümleriyle, yaptırım listelerinin kontrolünü otomatikleştirmeyle birlikte, düzenleyici kurumların ve kanun uygulayıcı kurumların yaptırımlarını ve izleme listelerini toplayıp yapılandırıyor.

AML*: İngilizce Anti-Money Laundering tabirinin kısaltması. Yasadışı yollardan elde edilen paranın yasallaştırılması anlamına gelen ve büyük bir mali suç sayılan kara para aklamaya yönelik politikaları, yasaları ve düzenlemeleri içeren terimdir.

Sanction Scanner Kurucu Ortaklarından Fatih Coşkun’u ağırladığımız podcast yayınını dinlemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Offline Haberler

  • Uludağ Otomobil Endüstrisi’nin haberine göre son 15 yılın ihracat şampiyonu otomotiv endüstrisi %40 artış ve 2,9 milyar dolar ihracatla tarihindeki en yüksek ikinci mart ayı rakamına ulaşırken, 2021 yılı ilk üç aylık ihracat ise %10 artışla 7,7 milyar dolar oldu.
  • Türkiye İhracatçılar Meclisi, yakında açılacak olan ve ihracatçılar ile lojistik sektörünü buluşturmayı hedefleyen Lojistik Portalı için anket çalışması başlattı.

Lansman

  • Thundra, ekibinizle işbirliği yaparken mikro hizmetlerin hatalarını Github, Gitlab ve Bitbucket gibi platformlar üzerinden içeri kod aktararak ayıklamaya ve onları durdurmadan izlemeye olanak tanıyan yeni ürünü Thundra Sidekick’in lansmanını Product Hunt üzerinde gerçekleştirdi

No-Code Nedir?

No-code, adından da anlaşılacağı gibi, önceden yapılandırılmış blokları sürükleyip bırakarak kod yazmadan uygulamalar geliştirmeye olanak tanıyan bir metot. 

Gerçekten Kod Yok Mu?

Bir no-code uygulama geliştirme uygulamasında kod yazmadan bir platform inşa ettiğinizde aslında programcıların daha önceden oluşturduğu kodları çalıştırırsınız. Diğer bir deyişle, kod yazmadan kodları çalıştırıyoruz.

Artıları: 

  • Düşük maliyetlidir: Ekipte bulundurulması gereken geliştirici sayısını en aza indirir.
  • Kullanımı kolaydır: Sürükle & bırak ile birçok işlemi yapmanızı mümkün hale getirir.
  • Üretkenliği artırır: IT personeline binen yükü en aza indirir.
  • Hızlı değişiklikler: Güncellemelerinizi hızlıca yapmanızı mümkün kılar.

Eksileri:

  • Platforma bağımlılık: Kullandığınız araçta sorun olması durumunda işleriniz de aksayabilir.
  • Bilgi gereksinimi: Sınırlı da olsa UI/UX ve tasarım bilgisi no-code araçları kullanırken işinize yarar.
  • Kısıtlılıklar: Karmaşık analizler yapmak ya da kendinize özel düzenler oluşturmak istediğinizde sınırlılıklarla karşılaşabilirsiniz.

No-Code Yeni Bir Metot Mu?

Trendi son dönemde artmasına rağmen no-code aslında yeni bir metot değil. 1979’da piyasaya sürülen VisiCalc, mikrobilgisayarlarda bulunan ilk elektronik tablo yazılımıydı. Ardından Lotus 1-2-3, IBM tarafından 1983’te piyasaya sürüldü. Microsoft, Excel 1.0’ın ilk sürümünü 1985’te Mac için yayınladı ve ardından iki yıl sonra, Windows için Excel 2.0 yayınlandı.

No-Code’un Yükselişi Başlıyor

2003 yılında piyasaya sürülen ve websiteler oluşturmanın önünü açan WordPress, içerik üreticilerin vazgeçilmezi haline geliyor. İçerik yönetim sistemi WordPress, hala var olan sitelerin %35’i tarafından kullanılıyor

No-code teriminin 2004’ten günümüze aranma trendi (trends.google.com)

Hemen ardından 2004’te ortaya çıkan Shopify, önceleri yalnızca snowboard satan bir e-ticaret mağazasıyken sonraları bugünkü şeklini alıyor ve kişilerin online mağazalar yaratmasının yolunu açıyor

Google’ın 2006’da beta sürümünü duyurduğu Google Docs & Spreadsheets, web tabanlı olması ve dosyalar üzerinde başkalarıyla gerçek zamanlı olarak işbirliği yapmayı sağlamasıyla çığır açıyor. 2012’de kurulan ve birçok araca bağlanarak işlerinizi yönetmenizi sağlayan no-code otomasyon aracı Zapier, hala Google Sheets’i en popüler araç olarak gösteriyor.

‘’The Future Of Coding Is No Coding At All’’

56 milyonun üzerinde yazılımcıyı buluşturan Github’un Kurucu Ortağı ve eski CEO’u Chris Wanstrath, 2017’de yaptığı konuşmada otomasyonun geleneksel kodlamanın önüne geçeceğini öngörüyor ve kodlamayı kolaylaştırmanın en hızlı yolunun tüm süreçleri otomatikleştirmek olduğunu belirtiyor. 

Aynı sene Product Hunt’ın kurucusu Ryan Hoover, kendisinin Dreamweaver üzerinde ilk website yapma hikayesini anlatıyor. Bugün, internete bağlı bir bilgisayarı olan herkesin Dreamweaver’dan daha etkin araçlar yapabileceğini belirten Hoover, günümüz no-code araçlarını sıralamayı ihmal etmiyor.

G2’nun listelediği en iyi no-code geliştirme platformları listesi için buraya ve Popupsmart’ın Airtable üzerinde listelediği Product Hunt’ta en fazla upvote alan no-code araçları tablosu için buraya göz atmanızı öneriyoruz.

Yararlanabileceğiniz No-Code Komüniteleri

Makerpad, Indie Hackers, WeAreNoCode, NoCodeTech.

Türkiye’den Çıkan No-Code Girişimler

JotForm 

UserGuiding

Code2

Low-Code Nedir?

Low-code, şirketlerin karmaşık altyapılar geliştirmeden uygulamaların prototipini oluşturabilmeleri veya ölçeklendirebilmeleri için temel düzeyde kod, komut dosyaları ve entegrasyonlar sağlayan bir uygulama geliştirme metodu.

Bazı low-code ürünler daha çok geliştiricilere yöneliktir ve işlevsellik için kodlama gerektirebilirler; bazıları ise tasarım için öğe kitaplıkları sağlar. Birçok ürün, veritabanlarından veya elektronik tablolardan alınan bilgileri yorumlayabilir ve bilgilere erişerek bunları yönetmek için hızla uygulamala oluşturulabilir.

No-Code ve Low-Code Farkı Ne?

Fotoğraf: zoho.com
  • Low-code ürünler, no-code geliştirme platformlarından farklıdır çünkü özelleştirilmiş kod ile daha yüksek bir işlevsellik düzeyine odaklanırlar. Bazı no-code geliştirme platformlarında kod istenilen hale getirilebilirken, low-code platformlar “gerektiği gibi” bir çözümden ziyade birincil işlev olarak kod özelleştirmesine sahiptir. 
  • Low-code, birden çok backend ve harici veri kaynağıyla entegre olan son derece karmaşık, görev açısından kritik sistemler dışında hemen hemen her şey için kullanılabilir. No-code araçlar ise, aksine, çoğunlukla frontend ihtiyaçları için kullanılmaktadır. En basit uygulamaları geliştirmiyorsanız ve özelleştirme ihtiyacınız fazlaysa, low-code sizin için daha iyi bir seçenek olabilir
  • Örneğin bir işletme, düşük işlevsel yeteneklere ve özelleştirilebilirliğe sahip, son kullanıcıları için standartlaştırılmış bir cephe görevi görmesi amaçlanan basit uygulamalar oluşturmak için kodsuz platformları tercih ediyor olsun. Katılımcılardan geri bildirim toplayan ve sonuçları bir gösterge tablosu olarak görüntüleyen basit bir etkinlik sonrası yönetim uygulamasını dağıtmak istediğiniz bir durumu düşünün. Bu durumda, no-code bir platform üzerine kurulu bir uygulama, low-code bir alternatif kadar yetenekli olabilir. 

Ancak, farklı memnuniyet gruplarına ait kullanıcıları, daha fazla eylemde bulunmaları, koşullu olarak yanıtları tetiklemeleri, kullanıcıları farklı destek akışlarına eklemeleri veya geri bildirim verilerini CRM çözümünüze aktarmaları için seçici olarak farklı ekiplere yönlendirmek isterseniz, low-code platformların gerekliliğini öne çıkar.

G2’nun hazırladığı en iyi low-code geliştirme platformları listesi için buraya bakmanızı öneriyoruz.

Yatırım

No-code web uygulamaları yapmanıza olanak sağlayan Palo Alto merkezli yerli teknoloji girişimi Code2, ScaleX Ventures’tan $1 milyon yatırım aldı. Şirketin CTO’su Veli Öztürk, yazılıma duyulan talebin yazılımı üreten geliştiricilerin sayısına kıyasla çok daha hızlı bir biçimde arttığı söylüyor ve yayımlanmış sektör raporlarının bu beklentiyi doğruladığını ve low-code/no-code sektörünün 2022 yılı itibarıyla $21 milyar ölçeğinde bir sektör haline gelmesinin beklendiğini ekliyor.

Gartner’ın low-code platform pazarının 2021 yılında %23 büyüyeceğini öngördüğü rapor için burayı incelemenizi tavsiye ediyoruz.

İş İlanları 

JotForm – Digital Marketing Outreach Specialist

Thundra – Graphic and Motion Designer 

Yayında olan tüm iş ilanlarını buradan görüntüleyebilirsiniz.

Sıfırdan Globale Fırsatları

Sıfırdan Globale fırsatlarını buradan görüntüleyebilirsiniz.

Podcast Yayınlarımız 

  1. Cut The Whole Book: Amazon’da Satışta Olan Çocuk Aktivite Kitabı

Bu bölümde Cut The Whole Book çocuk aktivite kitabının yaratıcıları Tuğba Kaplan Kaya ve projenin pazarlama/website tarafıyla ilgilenen Tuncay Kaplan ile Amazon’da satış hikayelerini konuştuk.

  1. Evren & Yasin Özmen ile Mart Ayı İhracat Gelişmeleri

Sıfırdan Globale Podcasti’nin bu bölümünde Evren Özmen ve Yasin Özmen ile birlikte Mart ayı ihracat gelişmelerini değerlendirdik ve Yasin Özmen’den STK’lar üzerine bilgiler aldık.

  1. Sıfırdan Mobil Uygulama Geliştirme #6 – Versiyon 1.0 Nasıl Olmalı?

Sıfırdan Mobil Uygulama Geliştirme serisinin bu bölümünde Görkem Çağlar Sayan ile bir mobil uygulamanın ilk versiyonunda nelerin olması yeterlidir, ilk aşamada nelere önem vermeli, neleri ise daha sonradan önceliklendirmeli konularını konuştuk.

  1. AppSumo Lansmanında $170K Satış Yapan Juphy’nin Hikayesi

Sosyal medya üzerinden gelen yorumları ve destek taleplerini tek bir platform üzerinden yönetmeyi sağlayan Juphy’nin hikayesini ve AppSumo başarısını canlı yayında şirketin kurucu ekibiyle konuştuk.

  1. Sıfırdan Etsy #03 Ödeme Bilgileri ve Panel Tanıtımı

Sıfırdan Etsy serisinin 3. Bölümü’nde Elmira Art kurucusu illüstratör Habibe Irmak Engün ile seyircilerimizden gelen soruları yanıtlayarak başladığımız yayında;

– Etsy mağazası açarken ödeme bilgilerinin nasıl girilebileceğini gösterdik ve

– Etsy panel tanıtımını yapmaya çalıştık.

  1. Airbnb Hostlarına Otomasyonlar Sağlayan Girişim Your Porter

Sıfırdan Globale Podcasti’nin bu bölümünde Airbnb, Booking ve Vrbo, Trip Advisor gibi platformlar üzerinde b&b hizmetleri veren ev sahipleri için çeşitli otomasyonlar sunan Your Porter’ın hikayesini girişimin Kurucu Ortağı Erinç Arık ile konuştuk.

  1. AppSumo’da $96K Satış Yapan HockeyStack Ekibiyle Girişimin Hikayesini Konuşuyoruz

Canlı olarak gerçekleşen yayında geliştirdikleri no-code analytics ürünüyle AppSumo’da $96K satış yapan HockeyStack ekibinin girişim hikayesini firmanın Kurucu Ortakları Arda Bulut, Buğra Gündüz ve Emir Atlı ile konuştuk.

Destekçilerimiz 

Burada bireysel veya kurumsal destekçi olarak yer almak isterseniz, bize buradan destek verebilirsiniz.

Paylaş:

Twitter
LinkedIn
Facebook
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
2 Haftalık E-Bülten

E-Bültenimize
Abone Olun!

Online dünya hakkında fikir sahibi olmak için bültenimize abone olabilirsiniz.

Sosyal Medya Hesaplarımız

En Son Yazılar

En Son Yazılar

Midjourney Nedir?

Dijital dünyada tasarıma getirilen yepyeni bir boyut Midjourney. En basit tanımıyla; oluşturacağınız metinleri görsele çeviren bir yapay zeka uygulaması. Hayal ettiğiniz her şeyi metne dökebildiğiniz

Twitter’da Büyüme İpuçları

Dünyada 500 milyondan fazla, Türkiye’de ise 16 milyondan fazla kullanıcıya ev sahipliği yapan Twitter, işinizi veya ürününüzü pazarlamak için mükemmel bir araçtır. Fakat milyonlarca kullanıcı

ChatGPT Nedir, Nasıl Kullanılır?

ChatGPT, OpenAI tarafından geliştirilen son teknoloji ürünü bir dil modeli. Bir yapay zeka dil modeli olarak ChatGPT, insan benzeri metin yanıtlarını anlamak ve üretmek için

Figma Nedir

Figma, kullanıcı arayüzleri (UI), kullanıcı deneyimi (UX) tasarımları ve etkileşimli prototipler oluşturmak için kullanılan bulut tabanlı bir tasarım ve prototipleme aracı. Tasarımcılar ve geliştiriciler gerçek

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x