Ali Osman Büyükkarabacak – Elini Kirletenler

Seni tanıyabilir miyiz?

Ben Ali Osman, girişimcilik ekosisteminin içinde bu ekosistemi geliştirmek için çalışmalar gerçekleştiren ve bu süreçte de gelişmeye çalışan 19 yaşında bir gencim. Şu anda Yıldız Teknik Üniversitesinde İşletme bölümü öğrencisiyim. Girişimcilikle lisede tanıştıktan ve çalışma fırsatı bulduğum Diici’de girişimciliği tam anlamıyla keşfetmeye başlamamdan sonra yani 2 yıl önce lise girişimcilik ekosistemini geliştirmek adına Teens In Innovation’ı (TEINN) kurdum. 2 yıllık süreçte ulusal çapta lisede girişimciliğin keşfedilmesinde öncü olma vizyonuyla birçok çalışma gerçekleştirdik ve 3.000’den fazla girişimci adayı lise öğrencisine eğitimlerimizle/etkinliklerimizle ulaştık. Bu süreçte tasarım ekip lideri olarak dahil olduğum Diici’de de girişimciliği keşif ve geliştirme serüvenimde topluluk yönetimi, ön kuluçka programı koordinatörlüğü, iş geliştirme, eğitmenlik gibi birçok konuda tecrübe ve deneyim elde ettim. Tüm bu çalışmalarımla birlikte uluslararası para transfer şirketi olan Wise’ın Avrupa’daki 20 yaşın altındaki 20 girişimciyi seçtiği 20 Under 20 programının 2022 listesinde yer alarak Avrupa’daki 20 yaşın altındaki 20 girişimciden biri olarak listede tek Türk olma onuruyla yer aldım. Girişimciliği özellikle gençlerin keşfetmesi ve bu alanda kendilerini geliştirmesi için çalışmalarıma devam ediyorum!

Neden elini kirleterek TEINN topluluğunu başlattın?

Ben girişimciliği lisede birçok etkinliğe katılarak keşfeden birisiyim. Katıldığım bu etkinliklerde birçok derece elde ettim ve hatta lisede 12.sınıfta girişimcilik kulübünün koordinatörlüğünü üstlenerek okulumda da girişimciliği yaymak için çalışmalar gerçekleştirmiştim. Ancak 12.sınıfın sonunda dahil olduğum Diici ekibine girmemle beraber benim lisede birçok etkinlikten öğrendiğimi sandığım girişimciliğin aslında girişimcilik olmadığını ve katıldığım etkinliklerin organizasyonel açıdan sorunlarını gördüm ve farkettim. Bu farkedişle beraber Diici’de elde ettiğim tecrübe ve bilgilerle lisedeki bu girişimcilik ekosistemini daha kaliteli, verimli ve sürdürülebilir bir hale getirme ihtiyacı hissettim ve bu kararı aldım. 

Elini kirletmiş olduğun projenin hikayesi nedir?

Eylül 2020’de lise girişimcilik ekosistemini daha kaliteli, verimli ve sürdürülebilir kılmak için çalışma kararı almamla birlikte planlarımı ve yol haritamı çizdikten sonra çevremdeki liseli girişimci ruhlu arkadaşlarla iletişime geçerek bir ekip kurdum. Ardından Ekim 2020’de yani pandemi döneminde dijital olarak online ideathonlar düzenleyerek yolculuğumuza başladık. Sonrasında topluluk etkinlikleri, içerikler, farklı organizasyon konseptleri ve partnerliklerle yolculuğumuza devam ettik. Günümüze geldiğimizde 8 tanesi fiziksel olmak üzere 20’den fazla organizasyon, 100’den fazla topluluk etkinliği, değer kattığımız 3.000’den fazla liseli genç girişimci adayı ve 500’den fazla da farklı liseye ulaşmış durumdayız. Ulusal çapta girişimciliğin keşfedilmesinde öncü olma vizyonuyla hikayemiz devam ediyor!

Başlamadan önce ne tarz zorluklar yaşadın?

Başlamadan önce yaşadığım en büyük zorluk kendi içimdeki “acaba”lardı. “Acaba başarılı olur mu?”, ”Acaba ben bunu yapabilir miyim?” gibi düşünceler beni oldukça ötelemişti. Ayrıca TEINN olarak kaliteli ve verimli olmayı hedeflediğimden dolayı başlamadan önceki planlarda aşırı detaylı düşünüyor olmam da beni zorladı diyebilirim. Benim için asıl zorluk ise TEINN başladıktan sonra oldu. Şu anda da hala eksikliklerimizin olduğu ‘doğru ekibi’ kurma konusu ilk günlerden itibaren bir sorundu. 2021 Nisan ayı civarında tüm ekibin bir anda okul, kişisel hayat gibi farklı nedenlerle ekipten ayrılmasıyla yapayalnız kalmıştım. Sanırım süreç içerisinde en çok zorlandığım konu buydu.

Hem okul hem elini kirletme projesi nasıl gidiyor?

Ben elimi kirletme projem olan TEINN’i okulumdan daha önemli olarak konumlandırmış durumdayım hayatımda. Bana okuldan daha fazla network, deneyim ve yetkinlik kattığına inanıyorum. Tabii okulun da bir gereklilik olduğunun farkında olarak ilerliyor ve gerçekten üniversite derslerinden de zevk alarak kendimi geliştirmeyi hedefliyorum. Bunun için 2 yıl okuduğum Işık Üniversitesinde “Yönetim Bilişim Sistemleri” bölümünden Yıldız Teknik Üniversitesinde “İşletme” bölümüne yatay geçiş yaparak gelecekte ihtiyacım olabilecek konularda ders görmeyi amaçladım. Tabii bu kararı alırken Yıldız Teknik Üniversitesinin girişimcilik yolculuğuma daha fazla katkı sağlayabileceğini düşünmüş olmam benim için en büyük karar verici unsurlardan biriydi. Öncelik konumlandırmamdan dolayı şu ana kadar okul ile TEINN arasında ilerlemede bir sorun yaşamadım ancak okulun yüksek bir zaman aldığını düşünürsek projeye ayırmak için başka konulardan kısarak zaman ayırmak gerektiği bir gerçek.

Yaşadığın sürecin sana neler kattığını düşünüyorsun?

Yaşadığım süreç öncelik olarak bana bir kariyer planı ve hedefi kattı. TEINN sayesinde gelecekte ne yapmak istediğimi, ne yapınca mutlu olabileceğimi deneyimlemiş ve görmüş oldum. Bunun yanında 2 yıllık süreçte binlerce liseli girişimci adayıyla iletişime geçmiş ve onlara dokunmuş olmak da gerçekten insana çok şey katıyor. Tabii ki de tüm bu süreç aynı zamanda bana organizasyon düzenleme, topluluk yönetme, eğitmenlik, erken aşama girişimcilik, moderasyon gibi gibi farklı konularda birçok yetkinlik kazandırdı.

Wise tarafından 20 altı 20 girişimciden biri olarak seçilmen sana neler kattı?

Uluslararası bir kurum tarafından Avrupa’daki 20 girişimciden biri olarak seçilmek öncelikle kendimin doğru yolda olduğuma inanmamı ve doğrulamamı sağladı. Uluslararası düzeyde yarattığımız değerin karşılığını görmek gerçekten de çok değerliydi. Bu sayede çok daha motive bir şekilde yolculuğuma devam ediyorum. Bunun yanında özellikle LinkedIn’de duyurmamdan sonra oldukça yüksek bir etkileşim aldım ve doğal olarak da insanların dikkatini çektim. Kişisel marka, network ve tanınırlık açısından da çok güzel katkıları oldu.

Neden girişimciliği gençlere aşılamak istiyorsun?

Girişimcilik zor bir şey ve ne kadar deneyerek başarısız olunursa ileride başarılı olma ihtimali o kadar artıyor. Deneyip başarısız olmak için lise/üniversite döneminden daha güzel bir zaman var mı? Benim genç yaşta girişimciliğe başlanmasını savunmamın en büyük sebebi bu. Benim neden bunu dert edindiğime gelecek olursak ise tamamen kendi lise dönemime uzanıyor. Ben lisedeyken ne yapmak istediğimi bilmiyordum ve herhangi bir hedefim yoktu. Sonrasında ise girişimcilikle tanışarak kendime bir yol çizmiş oldum. Lise girişimcilik ekosistemindeki kalitesizliği ve yanlış bilgileri gördükten sonra ise sırf bu yüzden belki de istediği şey olacak olan girişimcilikle gençlerin tanışamayacak olması benim çok büyük derdim oldu. İşte bu da gençlere girişimciliği aşılamayı istememin en büyük sebebi. “Gelecekte yapmak istedikleri şeyi bulmaları için”

COLINN projesi kapsamında ne hedefliyorsunuz?

COLINN, aslında TEINN’de başlattığımız lise yolculuğunun üniversite tarafı diyebiliriz. TEINN ile lise girişimcilik ekosistemini geliştirirken COLINN ile üniversitede girişimciliği ve ayrıca yatırımcılığı geliştirmeyi hedefliyoruz. Bununla beraber TEINN ve COLINN ile birlikte katılımcıların lise 1’den üniversiteden mezun oluncaya kadar girişimcilik yolculuklarına eşlik edebiliyor olacağız.

Elini kirletmek isteyenlere verebileceğin tavsiyeler neler olur?

Ertelemeden başlayın. Hangi konuda elinizi kirletecekseniz planlarınızı yapın ve başlayın. Uygun zamanı bekleyerek (liseden sonra/üniversiteden sonra/YKS bitsin sonra) kendinizi ertelerseniz zaman kaybından başka bir şey yaşamazsınız. Bir diğer verebileceğim tavsiye ise olabildiğince fazla insan ile tanışarak sohbet edin karşılıklı fikir alışverişlerinde bulunun. Sizden deneyimli veya deneyimsiz fark etmeksizin herkesin size katacağı çok fazla önemli konu bulunuyor.

İletişim Bilgileri:

Instagram:
https://instagram.com/aliosman_bk 

Linkedin:
https://linkedin.com/in/aliosmanbk 

Email:
aliosman@teinn.org

Elini Kirlettiğin Projenin Bilgileri:
Teens In Innovation
https://linktr.ee/teinnhttps://www.teinn.org

Paylaş:

Twitter
LinkedIn
Facebook
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Arda
8 ay önce

Mükemmelsin değerli hocam

2 Haftalık E-Bülten

E-Bültenimize
Abone Olun!

Online dünya hakkında fikir sahibi olmak için bültenimize abone olabilirsiniz.

Sosyal Medya Hesaplarımız

En Son Yazılar

En Son Yazılar

Midjourney Nedir?

Dijital dünyada tasarıma getirilen yepyeni bir boyut Midjourney. En basit tanımıyla; oluşturacağınız metinleri görsele çeviren bir yapay zeka uygulaması. Hayal ettiğiniz her şeyi metne dökebildiğiniz

Twitter’da Büyüme İpuçları

Dünyada 500 milyondan fazla, Türkiye’de ise 16 milyondan fazla kullanıcıya ev sahipliği yapan Twitter, işinizi veya ürününüzü pazarlamak için mükemmel bir araçtır. Fakat milyonlarca kullanıcı

ChatGPT Nedir, Nasıl Kullanılır?

ChatGPT, OpenAI tarafından geliştirilen son teknoloji ürünü bir dil modeli. Bir yapay zeka dil modeli olarak ChatGPT, insan benzeri metin yanıtlarını anlamak ve üretmek için

Figma Nedir

Figma, kullanıcı arayüzleri (UI), kullanıcı deneyimi (UX) tasarımları ve etkileşimli prototipler oluşturmak için kullanılan bulut tabanlı bir tasarım ve prototipleme aracı. Tasarımcılar ve geliştiriciler gerçek

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x