Seni tanıyabilir miyiz?
Merhabalar, Ben Neslihan İnce. 22 yaşındayım Kahramanmaraş’ın bir köyünde doğdum büyüdüm. Şu an Malatya İnönü Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Doğup büyüdüğüm yerde ilk kadın mühendis adayı ve üniversiteye giden ilk öğrencilerden biriyim. Bu benim gurur duyduğum bir şey, söylemek istedim. Elimi kirletmeye İnönü Üniversitesi Girişimcilik Topluluğu ile başladım. İlk senemde toplulukta üye olarak sonra AR-GE departmanı en sonunda ise Yönetim kurulu başkanı olarak görev aldım. Pandeminin başlamasıyla birlikte LİGEP (Lider Gelişim Programı) ile tanıştım. LİGEP benim hayatımın dönüm noktalarından birisi oldu. LİGEP içerisinde LİGEP Talks birimini bir arkadaşım ile baş koordinatörlüğünü yaptım ve LİGEP liderlerinden birisiyim. Kendimi mesleki olarak da geliştirmek için BİYOMED(Biyomedikal Mühendisliği Derneği) üniversite temsilciliği yaptım. Burada birbirinden farklı eğitimler ve projeler organize ettik. Bu süreçte mühendislik anlamında bildiğim şeyleri anlatmak istiyordum. Bu sebepten Mühendisbilir web sitesinde yazarlık yaptım. Pandemi sürecinde çoğu ülke solunum cihazı sorunu yaşadı. Türkiye’de bu sorunla mücadele edebilmek için TÜBİTAK projeleri başlatıldı. Bu projelerden birisi de Bebiller Medikal‘de gerçekleşti. “Taşınabilir Solunun Cihazı”projesinde ben de gönüllü olarak görev aldım. 7 aylık muazzam bir tecrübeydi. Proje bittikten sonra bir danışmanlık şirketi olan İstanbul Consulting Group‘da proje stajyeri olarak çalıştım. Şirkete gelen projelerin değerlendirme süreçlerinde bulundum.
Buradan sonra IT Governance Türkiye kurumunda kurumsal iletişim koordinatörü olarak başladım. “Teknoloji Yaz Kampı” ve”Teknoloji ve İK” adında etkinliklerin organizasyonunda bulundum. Sosyal medyalar arasından en sevdiğim LinkedIn platformu olduğu için iyi bir şekilde kullanmaya çalışıyordum. Bu süreçte şirket sayfasında birkaç eksik olduğunu gördüm ve IT Governance Türkiye sayfasını yönetmek istediğimi söyledim. Onlarda bana güvenip sayfayı verdi. Çok kısa sürede iyi bir performans gösterdim ve takipçi ve etkileşim sayılarını iki katına çıkarmayı başardım. Burada devam ederken Girişimci Parkı ile tanıştım, Girişimci Parkı’nda Program Koordinatörü olarak başladım. YouTube kanallarında “Girişimcilik Sohbetleri” isimli canlı yayınlarda moderatörlük yapıyor ve konuk ayarlıyordum. Sonra Ön Kuluçka programımız başladı. Ben Program Koordinatörlüğünden Girişimci İlişikleri Koordinatörlüğü pozisyonuna geçtim. 3 ay sürecek olan Ön Kuluçka Programında tüm eğitmen, mentorlerin ayarlanmasında, program organizasyon-koordinasyonunda, Girişimci İlişkilerinde kısaca tüm süreçlerle ilgileniyordum. Ekim ayında sona eren programda 6 girişimimiz finalist oldular. Şu anda ise Girişimci Parkında farklı etkinliklerin organizasyon süreçlerinde görev alıyorum. Sorumluluk bilinci yüksek, üretmeyi, öğrenmeyi ve öğretmeyi seven biriyim. Kariyer hayatımın dışında ise lisanslı tekvandocuyum, boyama yapmayı ve bağlama çalmayı seviyorum. Kitapları seviyorum diyemem, kelimenin tam anlamıyla aşığım diyebilirim. Boş zamanlarımda okuyan biri değil, okumak için özel bir zaman yaratan biriyim.
Genç yaşına rağmen çok sayıda firmada ve toplulukta görev almışsın. Okulla birlikte nasıl götürebildin, vakit geçirdiğin yerlerin sana katkıları neler oldu?
Evet henüz üniversite öğrencisi olmama rağmen birçok kurumda farklı görevlerde bulundum. Kendimi tanımak için bir yolculuktaydım, tüm bu kurumlar ve topluluklar yolculuğumda benim duraklarımdı. Her durakta yeni bir şey öğrendim, bu da kendimi keşfetmemi sağladı; Neslihan neyi seviyor neyi sevmiyor. Gelecekte ne yapmak istiyorum, eğitimini aldığım meslek bile doğru tercih miydi bunu anlamama yardımcı oldu tüm bu görevler. Görev aldığım yerler ve okul dışında aynı zamanda part-time çalışan bir öğrenciyim. Bunu çok kimse bilmez aslında 😀 İnanılmaz zorlu bir süreç, bazen ne yapıyorum ben diye kendime kızdığım günler oldu. Ama şunu biliyordum ben bir zorluk yaşıyorsam gelişiyorum demektir. Konfor alanında değilim demektir, bir iş ne kadar zorsa benim için ben o kadar çok geliştiğimi gördüm. Başarının bedelini bir dönem için ödüyorum diyebiliriz. İş, okul ve kariyer üçgeninde öğrendiğim en iyi yetkinliklerim zaman yönetimi, yüksek sorumluluk bilinci ve enerjimi kontrol edebilmek oldu. Bunları hemen öğrenmedim tabii ki 🙂, ilk zamanlar çok zordu. Bunu öğrenirken yaptığım ilk şey gidip renkli, motivasyon veren bir ajanda almak oldu, sonra düzenli ajanda kullanmaya başladım. Bu sayede bir haftamda ve günümde ne yapacağımı biliyordum ve hiçbir işim aksamıyordu. Ajanda kullanmaya halen devam ediyorum. Ajanda konusunda çok dijitale geçemedim her zaman yanımda taşıdığım bir ajandam var.
Özellikle LinkedIn hesabını aktif kullandığını ve 5.000’den fazla takipçin olduğunu görüyoruz. LinkedIn’i bu kadar aktif olarak kullanmanın bir sebebi var mı?
Her şeyin bir sebebi vardır diye düşünüyorum hayatta. Açık konuşmak gerekirse ilk zamanlarda iyi bir kariyer ve iş sahibi olmak için kullanıyordum. İş dünyasında dikkat çekmek fark edilmek için içerik üretiyor ve Linkedln’i aktif kullanıyordum. Sonra bir şey oldu, içerik üretmenin çok değerli bir şey olduğunu gördüm. Bu hikayeyi de ilk kez sizlerle paylaşmak istiyorum. 🥰 Bir zamanlar Biyomalzeme ve implant alanına ilgiliydim. Bu alanda araştırmalar yapıyor güncel gelişmeleri takip ediyordum. Gördüğüm bir gelişme çok dikkatimi çekti, bende Linkedln’de içerik haline getirip paylaştım (İçeriğin linkini buraya bırakıyorum.) Aradan aylar geçti, Instagram mesaj kutuma bir mesaj geldi. Bir baktım benim içeriğin fotoğrafı, hayırdır inşallah dedim. Yazan kişi Almanya’dan yazıyordu, bir arkadaşı bu gönderiyi görmüş ve kendisine iletmişti. Aynı sağlık sorunu yaşayan ve henüz 19 yaşında olan akrabası için yazmıştı. Bu tedaviyi nasıl alabiliriz diye sormuştu bana. Tedaviyi yapan doktor ile Linkedln’de bağlantım vardı, kendisi ile konuştum ve mail adresini bana yazan kişiye verdim. En son duyduğum kadarıyla tedavi için kliniğe gidiyorlardı. Bu o kadar farklı bir duyguydu ki. Sizin sadece kariyer için öğrendiğiniz bir şeyi sadece paylaşıyorsunuz, biri bunu görüyor ve 19 yaşındaki bir insanın hayatına dokunuyorsunuz. Kilometreler uzakta hiç bilmediğiniz, yüz yüz bile belki hiçbir zaman gelmeyeceğiniz birinin hayatına ışık olmak o kadar paha biçilmez ki. O günden sonra içerik üretirken fayda odaklı olmak için üretmeye başladım ve Linkedln’i bu şekilde daha aktif kullanmaya başladım.
LinkedIn üzerinde bir firmanın takipçisini kısa sürede 10.000 üzerine çıkardığın söyleniyor kulislerde. 🙂 Bu firma için nasıl bir strateji izledin, bu alanda çalışmalar yapmak isteyenlere ne önerirsin?
Evet efendim, kulislerde konuşulan doğrudur. 😂 Ben de bu kadar hızlı büyümemize çok şaşırıyorum. 3-4 ay gibi kısa bir sürede 5.000’den 10.000+ üzerine çıkmak benim için onur edici bir gelişme oldu. Burada da şöyle bir strateji izledim aslında öncelikle fayda sağlamalıydım, etkileşim almak için değil insanlara bir yararı olmalıydı. Sayfa IT alanında çalışan bir firma olduğu için burada insanlara fayda sağlayacak kitaplar ve bilgiler paylaştık. Bir süre sonra Linkedln içerisinde bu alanda içerik üreticisi, kitap yazarları olan kişiler var. Onların içeriklerini kendilerini de etiketleyerek paylaştık, bu sayede o insanların da isimlerini duyurmuş oluyorduk. Ve o alanla ilgilenen kişiler için bak bu senin için faydalı içerik üretiyoru gösteriyor ve network ortamı da sağlamış oluyorduk. Bunun yanında algoritma ile ilgili dikkat ettiğimiz şeyler vardı. Kitlemiz hangi saatlerde çevrimiçi onu bir süre sonra anlıyordum ve bu saatlerde paylaşım yapıyordum. Genel olarak uyguladığım strateji buydu.
Bu alanda başlamak isteyenler için tavsiyem başlamaları ve istikrarlı olmaları olur. Bir işe başlamadan ne olacağını bilemeyiz. Genel olarak neyin nasıl olduğunu yolda öğreniyoruz. İstikrar burada en önemlisi, bakın motivasyon demiyorum istikrar. Motivasyon daimi bizimle olmayabilir, içerik üretecek motivasyonunuz olmayabilir ama istikrarınız olmalı. İlk paylaşımlarda düşük etkileşim ve görüntüleme alacaklar ama bir süre sonra bu artacaktır yeter ki istikrarlı olun.
Şu an Instagram üzerinde de bir reels projen var, bunun hakkında bize biraz detay verebilir misin?
Ahh evet reels projem. 😄 O proje bir anda başlayan bir şeydi. Her yıl kendimize yeni hedefler koyuyoruz peki bu hedefler için neler yapıyoruz. Bu soruyu kendime sordum ve çok bir şey yapmadığımı gördüm. Bunun için de 2022’nin son günlerinde kendi gelişimime odaklandım. 2023’e kendimin en iyi hali ile giriyorum projesiydi. Yaptıklarımı sosyal medyada paylaşmaya karar verdim. O şekilde reels’ler çekmeye başladım. Birçok kişi için ilham olan bir projeydi ve çok güzel dönüşler aldım. Benim istikrarlı olmamda etkili olan bir proje oldu. Karar verdiğim bir şeyi devamlı olarak yapmamı sağladı. Başlarken kendime birkaç alan belirledim ve bu alanlarda günde en az 10 dakika buna bakacaksın dedim. Belli bir süre sonra 10 dakikalar 60 dakika oldu. Öz disiplinimi sağlamamda büyük bir etken oldu. Sizler de yapabilirsiniz 2023’de ki kendiniz için yeni yıl hediyesi verebilirsiniz.
Projelere başlamadan önce ne tarz zorluklar yaşıyorsun, bunların üstesinden nasıl geliyorsun?
Belki de en zorlandığım aşama projelere başlamadan önceki süreç. Süreç içerisinde yaşadığım zorluklara baş etmem daha kolay oluyor çünkü o projeye yapabileceğimi ve bu zorlukların beni geliştireceğini biliyorum. Ama başlamadan öncesi benim için çok zor oluyor.
Birkaç zorluk var yaşadığım burada onlar ise şu şekilde;
- o kadar deneyim sahibi olmama rağmen kendimi yeterli hissetmediğimi görüyorum,
- yeterince uğraştığın şey var zamanın çok az hangi ara uğraşacaksın yeterli zamanı verebilecek misin sorusu ve
- en kötüsü mükemmel bir iş olmasını istemek ve olmazsa insanların ne tepki vereceği bu 3 durum benim genel olarak zorlandığım şey oluyor.
Bunların üstesinden şöyle geliyorum. Yetersiz hissettiğim zaman o duygu bana ait değil diyorum, bu zamana kadar yaptıklarını düşün. Sen yetersiz değilsin sen bunun üstesinden gelebilirsin, birileri yapabiliyorsa sende yapabilirsin sadece süreç seni yoracak ama sonunda öğrendiğin şeyler sana daha iyi hissettirecek diye kendimle anlaşma yapıyorum. Zaman konusunda ise bakıyorum hayatımda zaman yaratabileceğim şeyleri yapıyorum, ayrılabileceğim görevlerden ayrılıyorum, çok istediğim bir görev ise zaman yaratıyorum. Mükemmellik ve çevreden alacağım tepkilerde ise Neslihan hayatın boyunca deneyeceğin tüm tecrübeler ilkinde mükemmel olmaz sen elinden geleni yapmaya odaklan, çevreden her zaman tepki alacaksın geldiğin yerde çektiğin tepkiler yanında bu ne ki, insanları değil kendini gör, ön plana kendini al, en kötü başarısız olursun ve tecrüben olur. Bunlar bir kağıda yazıyorum ve her akşam sesli şekilde aynaya bakarak gözlerimin içine bakarak söylüyorum bir süre sonra zorluklar zorluk olmaktan çıkıyor.
Hem iş hem de sosyal tarafta yaşadığın hareketli hayatın sana neler kattığını düşünüyorsun? Arada dinlenme moduna geçtiğin oluyor mu?
Nerede hareket orada bereket demiş atalarımız, bu hareketlilik kendimi canlı hissetmemi hayatın içinde olduğumu hissettiriyor bana. Yaşlandığımda yaptıklarıma bakınca yaşadım diyebilmek istiyorum. Gerçekten bir şeyler ürettim, durmadım, denedim, bir sürü hata yaptım, denemeden pişman olmaktansa deneyerek pişman oldum demek istiyorum.
Bir yılın sonunda oturup bu yıl neler yaptım, kimlerle tanıştım diye yılın muhasebesini yaptığımda gördüklerim beni mutlu ediyor, dolu dolu bir yıl geçirdim diyorum. Dinlenme moduna geçtiğim günler oluyor elbette, duygusal olarak kötü olduğum, yalnız kalmak istediğim zamanlar oluyor ben de insanım sonuçta. 🙃 Bence önemli olan o modda çok kalmamak, orası kafa dinlemek için güzel bir yer ama devamlı olarak kalınacak bir yer değil, yaz tatili gibi gidip dönmek gerekir.
Elini kirletmek isteyenlere verebileceğin tavsiyeler neler olur?
Elini kirletmek isteyenler bence hemen başlamalı. Aklına ilk ne geliyorsa düşünmeli neler yapabilirim, sonra harekete geçmeli. Örneğin youtube kanalı mı açmak istiyor, ne çekebilirime karar verdikten sonra kanalını açsın kapak fotoğrafını düzenlesin, hemen çekip atsın bir video. Emin olun en kötü videonuz o olacak ama daha da güzellerini çekeceksiniz, ben buna eminim. Başlayın ve devam edin. Birçok kez deneyimleyen biri olarak, bir ay sonra veya 1 yıl sonra şöyle dönüp baktığınızda kendinizi çok iyi hissedeceğinize eminim.
Sorular dışında eklemek istediklerin:
Elini kirletenler serinizde beni konuk olarak aldığınız için çok teşekkür ederim. Umarım tüm okuyucularınız için faydalı olur. Yardımcı olabileceğim her konuda bana ulaşabilirler. Kendinize çok iyi bakın.
İletişim Bilgileri:
Instagram: https://instagram.com/_neslihan_incee?igshid=YmMyMTA2M2Y=
@girisimci_muhendiss (Bu sayfada motivasyonumu sağlamak için kurduğum bir instagram sayfası)
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/neslihan-ince/
Email: inceneslihan388@gmail.com