Bugün en etkili ve hızlı iletişim araçlarından e-postaların, sahip olduğu özelliklerden olan CC ve BCC’den bahsedeceğiz. Genelde karıştırılmaya çok müsait olan bu iki terimi sizlere detaylı bir şekilde aktaracağız. Bu yazıdan sonra artık bu iki özelliği karıştırmayacağınızın garantisini verebiliriz.
CC Nedir, Ne Amaçla Kullanılır?
CC veya uzun ismiyle “Copy Carbon”, asıl alıcının haricinde e-postanızı ulaştırmak istediğiniz diğer alıcıyı da eklediğiniz bölümdür. Asıl alıcının da gördüğü ve iletişime geçebildiği CC, genellikle iki kişi arasındaki iletişimin bir kopyasının alındığının göstergesidir. Eğer birisi size bir e-posta göndermişse ve CC kısmında da bir adres varsa; tümünü yanıtla seçeneğini seçerek yanıtınızın olduğu e-postaya CC’de yer alan adresi de dahil etmelisiniz. Genelde en çok karıştırılan nokta burasıdır. Bu sebeple eğer CC’de bir e-posta varsa, mutlaka “tümünü yanıtla” seçeneğini seçerek e-postayı yanıtlayın.
BCC Nedir, Ne Amaçla Kullanılır?
BCC veya uzun ismiyle “Blind Copy Carbon”, en basit tanımıyla e-postanızın asıl alıcının haricinde o e-postayı ulaştırmak istediğiniz, fakat asıl alıcının görmesini istemediğiniz başka alıcı/alıcılara da ulaşmasını sağlar. Yani bu özellik, karşı tarafın bir bilgisi olmadan, o diyaloğa üçüncü veya daha fazla şahıs eklemenize olanak tanır.
BCC’nin CC’den farkı nedir?
Bir e-posta yazarken ilk önce CC kısmını sonra ise BCC kısmını görürüz. Peki bu iki terim arasındaki fark nedir?
CC yani Copy Carbon, göndereceğiniz e-postanın bütün alıcıların birbirini görmesini ve iletişime geçebilmesini sağlar. Fakat BCC bölümüne eklediğiniz alıcıyı sizin haricinizde kimse göremez ve iletişime geçemez.
Hangi durumlarda CC, hangi durumlarda BCC kullanılmalı?
- Bir grup içinde sohbet başlatmak ve bunu devam ettirmek istiyorsanız CC kısmını kullanmanız gereklidir ki sohbet içerisinde olan kişiler birbirlerini görebilsin ve iletişime geçebilsinler.
- İş yerinden birisine göndereceğiniz e-postalarda sonradan ortaya çıkabilecek karışıklıkların önlenmesi amacıyla CC kısmına bir üstünüzü veya İK’yı ekleyebilirsiniz. Bu durum sizin e-postanızın resmi bir kopyasını oluşturmanıza olanak sağlar.
- Birden fazla kurumsal mecraya e-posta yollamak istediğinizde bütün adresleri BCC kısmına yazabilirsiniz. Böylelikle hiçbir mecra birbirini göremez veya iletişime geçemez. Karşı taraftan izin almadan CC’ye adreslerini koymak, çok uygun karşılanmaz.
- Bir alıcı sizden kendi verilerinin gizliliğinin korunmasını istiyorsa o kişiyi BCC kısmına eklemeniz gerekir.
Yanıtla, Tümünü Yanıtla ve Yönlendir nedir merak ediyorsanız bu yazıya.
Zaman Kazandıracak Gmail özelliklerini merak ediyorsanız buraya.
En kullanışlı gmail eklentilerini merak ediyorsanız bu yazıya.