#35 Yazılım Firmaları Neden İçerik Sitelerini Satın Alıyor?

Bugünkü bültenimizde içerik pazarlamasının giderek artan önemiyle birlikte, bu alanda son zamanlarda gerçekleşen satın alma hikayeleri hakkında bilgi paylaşacağız. Ve tabii ki ekonomi bakanlığına birkaç öneri.


Yazının sonunda kullanıcı elde edinme tarafında Facebook / Google Ads gibi paralı kanallara karşı fikirleriniz değişebilir, bizden söylemesi. 🙂

Bültene geçmeden önce bir not:

Sıfırdan Globale Bootcamplerini bu yıl başlatıyoruz. Öncelikle online pazarlama ve satış tarafında firmalara özel bootcampler düzenleyip, açık pozisyonlarını doldurmaya çalışacağız. Buna yönelik bir arayışınız varsa, bizimle levent@sifirdanglobale.com adresinden iletişime geçebilirsiniz. 

—————————————————

Son birkaç yıl içerisinde çok sayıda içerik sitesi / komünite – yazılım firması birleşmesi gerçekleşti. 


Bunlardan biri Hubspot’un 2016 yılında kurulan The Hustle adlı girişimlere yönelik hizmet veren bülteni geçtiğimiz sene satın almasıydı. 


Hubspot, 1.5 milyondan fazla abonesi olan medya firmasını tutarı açıklanmayan bir miktara satın aldı ve bu satın alma sonrası Hubspot’un kurucusu aşağıdaki tweeti paylaştı.

Sonrasında da neden satın aldıklarını açıklayan bir yazı yayınladılar.

Yine aynı şekilde Microsoft’un, GitHub’ı 7.5 milyar dolar karşılığında satın alması da en büyük dikkat çeken yazılım firması – komünite birleşmelerinden.


Bunlara ek:

  • Ödeme altyapısı firmalarından Stripe, 2017 yılında bağımsız geliştiricileri / yaratıcıları barındıran IndieHackers formunu satın aldı.
  • 2019 yılında fintech girişimi Robinhood yine bu alanda içerikler üreten MarketSnacks’i bünyesine dahil etti.
  • DigitalOcean, yazılımcı komünitelerinden Scotch.io’yu; Zapier no-code komünitesi Makerpad’i; ve en son da SEMrush aylık 500 milyon ziyaretçiye sahip SEO ile ilgilenenlerin hatim ettiği sitelerden biri Backlinko’yu satın aldı.
  • Yatırım firmalarından olan a16z’nin de bu konuya yönelik şöyle bir açıklaması var ve bu sebeple future adında bir içerik sitesi başlattılar.

Peki yazılım firmaları neden bu satın almaları gerçekleştiriyor, yeni nesil yazılım firmaları neden medya firmalarını içeride barındırmak istiyor?

Cevabı kullanıcı edinme maliyetlerinde.


Yazılım firmalarının sıklıkla takip ettiği metriklerden ikisi;

  • Bir kullanıcının şirkete maliyeti – CAC, 
  • Bir kullanıcının toplam getireceği ortalama para – LTV.

Kullanıcı edinme maliyetlerinde son yıllarda sürekli artış olduğundan, daha sürdürülebilir ve kalıcı olan yollar tercih edilmeye başlanıyor. Paralı kanallarda sürekli reklam veriyorken, içerik tarafında yazdığınız bir içerik uzun yıllar trafik çekebiliyor, kullanıcı getirebiliyor. 


Maliyet olarak baktığınızda içeriği yazan kişiye verdiğiniz ücretle birlikte site maliyetleri dışında çok bir masrafı yok. Ama içerikten gelen trafiği paralı kanallardan çekmek için binlerce dolar harcamanız gerekebilir.

Bunun farkına varan yazılım firmaları ne yapıyor?

Yazılım firmaları, içerik / komünite sitelerinin kitlesini satın alıyor ve hali hazırda bulunan kişilere ürünlerini pazarlamaya başlıyorlar. 


Reklam kanalları tıkanmaya veya daha da maliyetli olmaya başladığından, daha ilgili olacaklarını düşündükleri kişilere tanıtımlarını yapıyorlar. Böylece daha uyguna müşteri elde edebiliyorlar.

Sayılarla Destekleyelim!

2021 Facebook Reklamları Tıklama Başına Maliyet Yükselişleri
Statista’dan aldığımız dataya göre çeyreklere göre Facebook üzerinde reklam veren firmaların sayısındaki artış.
Statista verilerine göre Google’un yıllar içerisinde reklamlardan elde ettiği gelir, milyar dolar olarak. Gelir çoğalıyorsa, reklam verenler çoğalmıştır veya reklam maliyetleri artmıştır.
Diyebiliriz ki rekabet gittikçe kızışıyor.

Uzun lafın kısası kullanıcı edinme maliyetleri artıyor ve firmalar uzun vadeli yatırımlar yaparak içerik / komünite sitelerini satın alıyor, hazır kitleleri bünyesine katıyor.

Deneyimlerimiz doğrultusunda görüşlerimiz ve önerilerimiz…

  • Balajis’in de dediği gibi, içerik işini konunun uzmanlarına bırakmanın ve sadece o dikeyde içerikler üretmenin firmalara fayda sağlayacağını düşünüyoruz. Yazarların mutlaka konuya hakim olması ve kendilerini o alanın uzmanı olarak tanıtmaları gerekiyor. Bir yazar birden fazla konu üzerine görüşlerini aktardığında, hem yazının hem yazarın güvenilirliği azalıyor.

Örnekler vermek gerekirse, Lenny’s Newsletter ağırlıklı olarak ürün ve büyüme özelinde gelişmeler paylaşıyor, John Bonini content marketing üzerine görüşlerini aktarıyor, Dave Gerhardt b2b pazarlama üzerine bültenlerini paylaşıyor.

  • Paid marketing ilk etapta ürünün ilk / test kullanıcılarını çekmek için faydalı olabilirken, paralı kanallardan elde edilecek kullanıcılar üzerine sağlıklı bir iş kurulamaz / kurulmamalı. Bu model sürdürülebilir bir model olmayacaktır.
  • Sadece SEO odaklı içerik yazılarından ziyade araştırmanın da dahil olduğu içerikler üretilmeli. Burada peersignal.org çok güzel işler yapıyor. Mesela en son yazılarından birinde 800 tane yazılım firmasının fiyatlandırma sayfalarına bakarak bir analiz paylaşmışlar.
  • Ekonomi Bakanlığı, ihracat yapan firmaların Google-Facebook gibi pazarlama harcamalarına yönelik vereceği desteklerin içerisine içerik çalışmalarını da dahil etmeli. Mesela, bir içeriğin birden fazla dile çevrilmesi. Böylelikle firmalarımız daha çok içerik üretilmeye teşvik edilebilir. Veya alanında uzman kişilerin sitelerini yurtdışından satın alabilir.

Türkiye’den Örnekler

  • Ülkemizde içerik pazarlamasını iyi yapan yazılım firmalarına örnek olarak İngilizce ürettiği içeriklerle Jotform, UserGuiding ve Popupsmart; Ecommerce Turkey Youtube kanalı üzerinde ürettiği Türkçe içeriklerle İkas’ı örnek gösterebiliriz.
  • Ahmet Durmuşoğlu’nun bu konuya yönelik kapsamlı bir yazısı var ve Türkiye’de kendi oyununu inşa eden firmalara değinmiş.

Paylaş:

Twitter
LinkedIn
Facebook
3.5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mustafa
Mustafa
2 yıl önce

Güzel bir içerik olmuş, teşekkürler.

2 Haftalık E-Bülten

E-Bültenimize
Abone Olun!

Online dünya hakkında fikir sahibi olmak için bültenimize abone olabilirsiniz.

Sosyal Medya Hesaplarımız

En Son Yazılar

En Son Yazılar

Midjourney Nedir?

Dijital dünyada tasarıma getirilen yepyeni bir boyut Midjourney. En basit tanımıyla; oluşturacağınız metinleri görsele çeviren bir yapay zeka uygulaması. Hayal ettiğiniz her şeyi metne dökebildiğiniz

Twitter’da Büyüme İpuçları

Dünyada 500 milyondan fazla, Türkiye’de ise 16 milyondan fazla kullanıcıya ev sahipliği yapan Twitter, işinizi veya ürününüzü pazarlamak için mükemmel bir araçtır. Fakat milyonlarca kullanıcı

ChatGPT Nedir, Nasıl Kullanılır?

ChatGPT, OpenAI tarafından geliştirilen son teknoloji ürünü bir dil modeli. Bir yapay zeka dil modeli olarak ChatGPT, insan benzeri metin yanıtlarını anlamak ve üretmek için

Figma Nedir

Figma, kullanıcı arayüzleri (UI), kullanıcı deneyimi (UX) tasarımları ve etkileşimli prototipler oluşturmak için kullanılan bulut tabanlı bir tasarım ve prototipleme aracı. Tasarımcılar ve geliştiriciler gerçek

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x